Κρυψορχία: Γιατί πρέπει να αντιμετωπίζεται έγκαιρα


Τι είναι η κρυψορχία; Πότε εμφανίζεται; Υπάρχει κίνδυνος για το αγόρι; Πώς πρέπει να το αντιμετωπίσεις; Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά σε όλες τις απορίες γύρω από τους τύπους της κρυψορχίας στα αγόρια και συμβουλεύει για την έγκαιρη αντιμετώπισή της:

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι όρχεις βρίσκονται μέσα στην κοιλιά του μωρού και τον ένατο μήνα της κύησης, λίγο πριν γεννηθεί το παιδί, οι όρχεις κατεβαίνουν και εγκαθίστανται μέσα στο όσχεο (τα σακουλάκια). Όταν αυτό δεν συμβαίνει, τότε λέμε ότι το παιδί έχει κρυψορχία ή έκτοπο όρχι ή ανασπώμενο όρχι.

Οι ανωμαλίες της καθόδου του ενός ή και των δυο όρχεων διαπιστώνονται από τον παιδίατρο ακόμη και από τη γέννηση. Ο γιατρός ψηλαφά το όσχεο για να πιάσει τον όρχι. Αν χρειαστεί θα πρέπει να γίνει και ένα υπερηχογράφημα για να εντοπιστεί η ακριβής θέση του όρχι, το μέγεθός του, η σύστασή του κλπ. Βάσει των ευρημάτων θα καθοριστεί η αντιμετώπιση. Δηλαδή, αν θα γίνει και ενδοκρινολογικός έλεγχος, έλεγχος καρυότυπου και αν θα αντιμετωπιστεί άμεσα ή θα παρακολουθείται με υπερηχογραφήματα μέχρι κάποια ηλικία.

Η κρυψορχία διακρίνεται σε συγγενή και σε επίκτητη. Η συγγενής είναι εκείνη που υπάρχει από τη γέννηση και επιμένει μετά τους τέσσερις μήνες της ζωής. Η επίκτητη είναι αυτή η οποία εμφανίζεται μετά τη γέννηση και ενώ έχει αρχικά κατέβει στο όσχεο, ύστερα ανέρχεται ξανά εκτός αυτού.

Ο έκτοπος όρχις δεν βρίσκεται μέσα στη φυσιολογική πορεία του, αλλά μπορεί να εντοπιστεί μέσα στην κοιλιά ή στο μηρό,το πέος, το περίνεο και αλλού.

Ο ανελκόμενος ή ανασπώμενος όρχις είναι εκείνος που έχει ασταθή θέση μεταξύ της φυσιολογικής και κάποιας άλλης. Αυτό συμβαίνει διότι μετακινείται από το ένα μέρος στο άλλο.

Γιατί πρέπει να αποκαθίσταται εγκαίρως η κρυψορχία:

-Αν παραμένει ο όρχις μέσα στην κοιλιά, τότε δέχεται συνεχώς αυξημένη θερμοκρασία (ζεσταίνεται) και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα γονιμότητας.

-Η προδιάθεση για κακοήθεια (καρκίνο) είναι μέχρι και 10 φορές μεγαλύτερη στα άτομα που έχουν κρυψορχία ή έκτοπο.

-Η παραμονή του όρχι στη βουβωνική περιοχή μπορεί να προκαλέσει βουβωνοκήλη.

-Η πιθανότητα ο όρχις να συστραφεί γύρω από τον εαυτό του και να στραγγαλιστεί είναι 20% μεγαλύτερη στα παιδιά με κρυψορχία.

-Τα παιδιά με κρυψορχία σε βουβωνική θέση, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο τραυματισμού και σύνθλιψης του όρχι μέσα στο κοιλιακό τοίχωμα.

-Δεν πρέπει να υποτιμάμε τα ψυχολογικά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν στα εφηβικά χρόνια, όταν το παιδί αντιληφθεί τη διαφορετικότητά του.

Η θεραπεία γίνεται με δύο τρόπους:

ΟΡΜΟΝΙΚΗ: Σε κάποιες περιπτώσεις, χορηγούνται ορμόνες στην προσπάθεια να δημιουργηθούν συνθήκες, ώστε να κατέβει ο όρχις στο όσχεο.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ: Γίνεται με γενική αναισθησία. Συνήθως, η νοσηλεία διαρκεί μόνο μια ημέρα.

Συμπερασματικά, η κρυψορχία και η εκτοπία που δεν αντιμετωπίζονται εγκαίρως, μπορεί να οδηγήσουν σε μειωμένη παραγωγή σπερματοζωαρίων στις μεγαλύτερες ηλικίες, αλλά και σε πολλά άλλα προβλήματα. 

Πηγή: www.tlife.gr