Γιατί δεν πρέπει να λέτε στο παιδί ότι είναι υπέρβαρο


Όταν οι γονείς πιστεύουν και λένε, ότι τα παιδιά τους είναι υπέρβαρα, ανεξάρτητα από το αν όντως είναι ή όχι, αυτά τα παιδιά είναι πολύ πιθανό να πάρουν ακόμα παραπάνω κιλά, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη.

“Η γονεϊκή αντίληψη για το σωματικό βάρος του παιδιού μπορεί να είναι κάτι σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία”, δήλωσε η συγγραφέας της έρευνας, Angelina Sutin, επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα επιστημών Συμπεριφοράς και της Κοινωνικής Ιατρικής στο Florida State University College of Medicine.

Αυτό σημαίνει δηλαδή, ότι αν ο γονιός πιστεύει πως το παιδί του είναι υπέρβαρο, δεν πρέπει να του πει τίποτα ή δεν πρέπει να κάνει κάτι γι' αυτό;

“Όχι απαραίτητα”, απαντούν οι ερευνητές. Τα παιδιά που είναι υπέρβαρα, τείνουν να παίρνουν λιγότερα κιλά, αν οι γονείς τους πιστεύουν ότι έχουν φυσιολογικό σωματικό βάρος, σύμφωνα με την έρευνα.

“Σε αυτή την περίπτωση, η εσφαλμένη εκτίμηση του γονέα μπορεί να είναι προστατευτική για το παιδί”, δήλωσε η Sutin.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή έκδοση του επιστημονικού περιοδικού Pediatrics. Και, ενώ η μελέτη διαπίστωσε μια σύνδεση μεταξύ των γονικών αντιλήψεων και του βάρους του παιδιού, δεν είχε σχεδιαστεί για να αποδείξει κάποια σχέση αιτίας-αποτελέσματος.

Η Sutin είπε ότι η έμπνευση για την έρευνα ήταν το γεγονός ότι άλλες μελέτες έχουν δείξει πως οι ενήλικες που οι ίδιοι αντιλαμβάνονται τους εαυτούς τους ως υπέρβαρους τείνουν να παίρνουν περισσότερο βάρος με την πάροδο του χρόνου, σε σχέση με ενήλικες, οι οποίοι αντιλαμβάνονται τους εαυτούς τους ως κανονικού βάρους, ανεξάρτητα από το αν ο καθένας από όλους αυτούς έχει σωστή αντίληψη ή όχι.

Στην μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τις περιπτώσεις 3.500 παιδιών, μέσα από τα στοιχεία άλλης μεγάλης έρευνας στην Αυστραλία σε παιδιά και τους γονείς τους.

Με την πάροδο του χρόνου, τα παιδιά που ήταν υπέρβαρα πήραν περισσότερα κιλά αν οι γονείς τους τα έβλεπαν και τα αντιμετώπιζαν ακριβώς ως τέτοια, δηλαδή ως υπέρβαρα, δήλωσε ο Sutin.

Η μελέτη στηρίχθηκε στον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ). Είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που παρέχει μια κατά προσέγγιση εκτίμηση του σωματικού λίπους ενός ατόμου με βάση το ύψος και το βάρος του, ενώ για τα παιδιά, περιλαμβάνει επίσης την ηλικία και το φύλο.

Αλλά η μελέτη δεν διευκρινίζει πόσο αυξάνεται ο ΔΜΣ, όταν οι γονείς αντιλαμβάνονται τα παιδιά τους ως υπέρβαρα, ανεξάρτητα από το αν είναι στην πραγματικότητα, ή όχι. Αντ' αυτού, η μελέτη απλά έδειξε ότι υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ της γονικής αντίληψης για το βάρος του παιδιού και των επιπλέον κιλών που αυτό παίρνει, όταν ένας γονέας πιστεύει ότι το παιδί είναι υπέρβαρο. 

Πηγή: www.cbsnews.com