Διαβήτης κύησης: Με πόσες ώρες ύπνου είσαστε προστατευμένες;


Περισσότερο φως στον ρόλο του ύπνου στην ανάπτυξη του διαβήτη κύησης ρίχνει μια νέα επιστημονική μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόι στο Σικάγο.

Συγκεκριμένα, τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Sleep Medicine Reviews υπογραμμίζουν ότι μία από τις συνέπειες της έλλειψης ύπνου, πέρα από τις ήδη γνωστές, είναι και ο αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

«Η σχέση ανάμεσα στη μικρή διάρκεια ύπνου και στον αυξημένο κίνδυνο διαβήτη έχει διαπιστωθεί στο πλαίσιο αρκετών μελετών μεγάλης εμβέλειας στον γενικό πληθυσμό, δηλαδή σε μη εγκύους» αναφέρει η επικεφαλής συντάκτρια της μελέτης, Σιριμόν Ρεουτρακούλ, καθηγήτρια ενδοκρινολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόι. Κάποιες άλλες μικρές μελέτες, προσθέτει η καθηγήτρια, έχουν υποδείξει ότι ο σύντομος ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των επιπέδων σακχάρου στις εγκύους, όμως το θέμα αυτό δεν είχε ερευνηθεί μέχρι σήμερα σε βάθος. 

Προκειμένου να αποσαφηνίσουν τον ρόλο του ύπνου στον διαβήτη κύησης, οι ερευνητές από το αμερικανικό πανεπιστήμιο πραγματοποίησαν επισκόπηση (μετα-ανάλυση) οκτώ παλαιότερων μελετών σε 17.308 εγκύους, οι οποίες παρακολουθήθηκαν ως προς τη διάρκεια του ύπνου τους και τα επίπεδα του σακχάρου τους. Επίσης, εξετάστηκαν τέσσερις μελέτες σε 287 γυναίκες που είχαν εκδηλώσει διαβήτη κύησης.

Σύμφωνα με το σύνολο των στοιχείων που αναλύθηκαν, προέκυψε το συμπέρασμα ότι ο ύπνος κατά μέσο όρο για λιγότερες από έξι ώρες την ημέρα συνδέεται με τουλάχιστον 1,7 φορές και έως 2,84 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο αύξησης των επιπέδων του σακχάρου στην εγκυμοσύνη ή εμφάνισης διαβήτη κύησης.

Με βάση τα παραπάνω, οι μέλλουσες μανούλες θα πρέπει να φροντίζουν να βρίσκουν χρόνο για επαρκή και ποιοτική ξεκούραση ώστε να προστατεύσουν τόσο τη δική τους υγεία όσο και την υγεία του μωρού τους. Μεταξύ άλλων, έχει παρατηρηθεί ότι ο διαβήτης κύησης αυξάνει τις πιθανότητες γέννησης μωρού με μεγάλο σωματικό βάρος, ενώ οι γυναίκες που εμφανίζουν διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους κινδυνεύουν περισσότερο να εκδηλώσουν διαβήτη τύπου 2 στο μέλλον.

Πηγή: www.onmed.gr