Αυτοί είναι οι πιο διαδεδομένοι μύθοι για την εποχική γρίπη


Την εποχή του φθινοπώρου, όταν η εποχική γρίπη κάνει δειλά την εμφάνισή της από τα μέσα του Οκτώβρη, για να κορυφωθεί μέσα στον χειμώνα, φίλοι, γνωστοί και μη ειδικοί, δημιουργούν εντυπώσεις υπερασπιζόμενοι λανθασμένα συμπεράσματα που δεν έχουν καμία επιστημονική εγκυρότητα. Ποια είναι αυτά; Ποιοι είναι τα πιο συνηθισμένα μυθεύματα που ακούν οι γονείς για την εποχική γρίπη και ποια τελικά η αλήθεια;

Αρρωσταίνει κανείς από γρίπη, εξαιτίας του κρύου που κάνει τους χειμερινούς μήνες

Η αλήθεια είναι πως όντως τους μήνες που κάνει κρύο έξω, τα περισσότερα παιδιά, αλλά και ενήλικες, πέφτουν στο κρεβάτι με εποχική γρίπη. Αυτό όμως δεν συμβαίνει εξαιτίας του κρύου, αλλά εξαιτίας της κοντινής επαφής που έχουν οι άνθρωποι τους χειμερινούς μήνες, σε κλειστούς χώρους (επειδή κάνει κρύο) κι έτσι ανταλλάσσουν μικρόβια. Άρα το πόσο ζεστά θα ντύσετε το παιδί σας, δεν παίζει απολύτως κανένα ρόλο.

Με το εμβόλιο της γρίπης, μπορεί να πάθεις… γρίπη

Όλοι οι ιοί που βρίσκονται στα εμβόλια είναι αδρανοποιημένοι, άρα δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να μολύνουν τον οργανισμό. Και το εμβόλιο είναι η μόνη ασπίδα εναντίον της εποχικής γρίπης. Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις ανθρώπων που έκαναν το εμβόλιο της γρίπης και εξαιτίας του άγχους που έχουν νιώθουν σαν να έχουν τα συμπτώματα. Αυτό όμως είναι μόνο ψυχολογικό και δεν έχουν κανένα αληθινό σύμπτωμα.

Αν κρυώσεις βαριά, το κρυολόγημα μπορεί να «γυρίσει» σε γρίπη

Το κρυολόγημα και η γρίπη είναι δυο τελείως διαφορετικά πράγματα. Προκαλούνται από διαφορετικούς ιούς και σε καμία περίπτωση το κοινό κρυολόγημα, δεν μπορεί να «μεταμορφωθεί» μετά από μέρες σε γρίπη. Πράγματι τα συμπτώματα μοιάζουν, όμως η εποχική γρίπη έχει υψηλό πυρετό, πόνους στο σώμα, βήχα και κόπωση. Ένα κρυολόγημα με βουλωμένη μύτη και βήχα δεν μπορεί να γυρίσει σε πνευμονία ή άλλη λοίμωξη, η γρίπη όμως, ναι.

Δεν είναι απαραίτητο να κάνει το παιδί κάθε χρόνο εμβόλιο κατά της εποχικής γρίπης

Οι ιοί της γρίπης αλλάζουν κάθε χρόνο. Άρα ένα εμβόλιο που κάνατε πέρυσι, δεν μπορεί να σας προστατεύσει για τους νεότερους ιούς που εισβάλλουν φέτος στη ζωή σας. Γι αυτό και κάθε χρόνο βγαίνουν νέα εμβόλια, που περιλαμβάνουν τους νέους ιούς. Εξάλλου αν περάσατε γρίπη κάποια στιγμή, πάθατε ανοσία στο συγκεκριμένο στέλεχος του ιού της γρίπης και όχι στα δεκάδες άλλα στελέχη της γρίπης.

Αν δεν κάνετε το εμβόλιο της γρίπης ως τον Ιανουάριο, μετά δεν χρειάζεται

Η εποχική γρίπη κορυφώνεται τον Φεβρουάριο αλλά μπορεί να φθάσει έως και τον Μάιο, ακόμα και τους καλοκαιρινού μήνες. Κανένας δε μπορεί να κάνει πρόβλεψη για το πότε θα σημάνει το τέλος της περιόδου γρίπης, οπότε δεν είναι αργά, ακόμη και μέσα στον χειμώνα, ή και αργότερα, για να κάνει κανείς το εμβόλιο κατά της γρίπης.

Δεν παθαίνει κανείς τίποτε από μια εποχική γρίπη

Η πλειοψηφία παιδιών κι ενηλίκων, αφού αρρωστήσουν από γρίπη, ανακάμπτουν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Υπάρχουν όμως πολύ σοβαρές επιπλοκές που προκαλεί ο ιός της γρίπης και κάποιες φορές μπορεί να είναι ακόμη και θανατηφόρες. Κάθε χρόνο περίπου 36.000 άνθρωποι πεθαίνουν ενώ 200.000 νοσηλεύονται εξαιτίας της γρίπης. Στην χώρα μας πέρυσι είχαμε 70 θανάτους ενώ το 2015 200 άτομα πέθαναν από γρίπη. Οι περισσότεροι ανήκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, αλλά υπήρξαν και αρκετά άτομα που ήταν εντελώς καλά στην υγεία τους. Οι επιπλοκές μπορεί να είναι πνευμονία, βρογχίτιδα, λοιμώξεις κλπ. 

Πηγή: www.childrencare.gr