Προεκλαμψία στην εγκυμοσύνη

Πρόκειται για μια επιπλοκή των τελευταίων μηνών της εγκυμοσύνης, η οποία μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την εγκυμονούσα και το έμβρυο. Είναι λοιπόν κάτι παραπάνω από απαραίτητο να γνωρίζετε κάποια βασικά πράγματα για την προεκλαμψία:
  • Απλά να σημειώσουμε ότι, εκτός από τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης, η προεκλαμψία μπορεί να συμβεί και την περίοδο της λοχείας.

  • Η αιτία που προκαλεί την προεκλαμψία παραμένει άγνωστη, όμως τα συμπτώματα είναι-ενδεικτικά-η υψηλή πίεση στην εγκυμονούσα και αναπτυξιακά προβλήματα του εμβρύου. Επίσης, παρατηρούνται συχνοί πονοκέφαλοι και προβλήματα στην όραση.

  • Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης προεκλαμψίας και συγκεκριμένα η ηλικία (να είναι πάνω από 40 ετών), να υπάρχει ιστορικό προεκλαμψίας στην οικογένεια, να έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση και να κυοφορείτε το πρώτο παιδί ή δίδυμα.

  • Αν συντρέχουν κάποιοι από τους παραπάνω λόγους, ο γιατρός που σας παρακολουθεί θα προτείνει να παίρνετε συχνά την πίεσή σας και να κάνετε εξετάσεις ούρων. Από εκεί και πέρα και ο ίδιος με κάποιες εξετάσεις θα βλέπει την πιθανότητα εμφάνισης προεκλαμψίας όσο η εγκυμοσύνη προχωράει.

  • Το κακό της υπόθεσης είναι ότι ναι μεν μπορεί να διαγνωστεί, όμως η εξέλιξή της είναι απρόβλεπτη, οπότε πρέπει να υπάρχει τακτική επικοινωνία με το γιατρό σας και να ακολουθείτε πιστά τις εντολές του για εξετάσεις και ελέγχους. Σε περιπτώσεις βαριάς μορφής προεκλαμψίας, κρίνεται απαραίτητη η νοσηλεία της εγκύου, καθώς υπάρχει κίνδυνος ακόμα και για παρεμπόδιση τροφοδοσίας του εμβρύου.

  • Αν ο γιατρός σας καταλήξει ότι τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά, μπορεί να προτείνει επίσπευση του τοκετού (με ή χωρίς καισαρική τομή).
Για οτιδήποτε περαιτέρω και για αναλυτικότερη ενημέρωση περί της προεκλαμψίας, απευθυνθείτε στο γιατρό σας.