Ιός δυτικού Νείλου: προσοχή στα κουνούπια!


Αυτός ο ιός εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ουγκάντα το 1937 και, έκτοτε, έχει εντοπιστεί και σε άλλες περιοχές της Αφρικής, της Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης. Πρόσφατα, έχει αρχίσει να αποτελεί πρόβλημα στον δυτικό κόσμο. Ο ιός μεταδίδεται από κουνούπια. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα κουνούπια φορείς του ιού.

Πώς εκδηλώνεται;

Μόνο 1 στα 5 άτομα που μολύνονται από τον ιό, παρουσιάζει συμπτώματα. Αν εμφανιστούν συμπτώματα, συνήθως εκδηλώνονται 3-14 ημέρες μετά το τσίμπημα από το μολυσμένο κουνούπι. Συχνά μοιάζουν με αυτά της γρίπης και περιλαμβάνουν πυρετό, μυαλγίες και κόπωση, αδυναμία, κεφαλαλγίες και εξάνθημα. Σπάνια (1 στα 150 περιστατικά), ο ιός μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παθήσεις, όπως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή παράλυση.

Οι σοβαρές παθήσεις εξαιτίας του ιού είναι συχνότερες στους ενηλίκους, παρά στα παιδιά. Τα περισσότερα παιδιά που προσβάλλονται από τον ιό, δεν αρρωσταίνουν βαριά. Τα παιδιά με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα ή με σοβαρές υποβόσκουσες παθήσεις είναι ιδιαίτερα ευπαθή στις επιπλοκές της συγκεκριμένης ίωσης.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εμβόλιο ή θεραπεία. Η καλύτερη πρόληψη είναι η αποφυγή των τσιμπημάτων από κουνούπια και των περιοχών όπου υπάρχουν πολλά κουνούπια. Τα εντομοαπωθητικά με DEET (N,N-διαιθυλο-m-τολουαμίδη) είναι τα πιο αποτελεσματικά και, όταν χρησιμοποιούνται σωστά, είναι ασφαλή.

Ωστόσο, δεν ενδείκνυνται για παιδιά κάτω των 6 μηνών, ενώ στα παιδιά κάτω των 2 ετών θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο μία φορά την ημέρα. Μην ξεχνάτε να ακολουθείτε τις οδηγίες για τη συνιστώμενη συμπύκνωση (10% ή λιγότερο για παιδιά κάτω των 12 ετών και 30% ή λιγότερο για άτομα άνω των 12 ετών).

Το DEET δεν είναι αβλαβές και, αν δεν χρησιμοποιηθεί σωστά, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως ερεθισμό του δέρματος και των αεροφόρων οδών, καθώς και σπασμούς. Φροντίστε να καθαρίζετε τακτικά το στάσιμο νερό από παιχνίδια, ανθοδοχεία, κουβάδες, βαρέλια, καλύμματα για πισίνες και υδρορρόες. Για να αποφύγετε τα τσιμπήματα κουνουπιών:

  • Μην παραμένετε στην ύπαιθρο για πολλή ώρα μετά τη δύση του ηλίου και μέχρι την αυγή – δηλαδή, τις ώρες κατά τις οποίες δραστηριοποιούνται τα κουνούπια.
  • Τοποθετήστε κουνουπιέρα στο καροτσάκι του μωρού.
  • Οι πόρτες και τα παράθυρα πρέπει να φέρουν σήτες σε καλή κατάσταση.
  • Φροντίστε να φοράτε ελαφριά ρούχα με μακριά μανίκια και μπατζάκια, κάλτσες, παπούτσια και καπέλα.
  • Όταν βρίσκεστε στην ύπαιθρο, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε εντομοαπωθητικό με DEET.
  • Τα εντομοαπωθητικά των παιδιών πρέπει να περιέχουν μικρές ποσότητες DEET, ανάλογα με την ηλικία τους. Αυτά τα προϊόντα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε παιδιά κάτω των 6 μηνών.

ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΕΝΤΟΜΟΑΠΩΘΗΤΙΚΩΝ:
  • Φροντίστε να βάζετε το εντομοαπωθητικό στα χέρια σας κι έπειτα να το απλώνετε στο δέρμα του παιδιού. Θα πρέπει να αποφεύγετε την εφαρμογή στα μάτια, το στόμα και τις παλάμες του παιδιού.
  • Μην αφήνετε τα παιδιά να χρησιμοποιούν μόνα τους προϊόντα που περιέχουν DEET.
  • Μην εφαρμόζετε τα εντομοαπωθητικά επάνω σε κοψίματα ή ερεθισμένο δέρμα.
  • Χρησιμοποιείτε ξανά εντομοαπωθητικό μετά την κολύμβηση.
  • Αν χρησιμοποιήσατε εντομοαπωθητικό, θα πρέπει να πλένετε το δέρμα και τα ρούχα σας μόλις επιστρέψετε στο σπίτι.
  • Μην ξεχνάτε να φυλάτε το DEET μακριά από τα παιδιά.