Συνήθη προβλήματα του θηλασμού


Ο θηλασμός έχει πολλά οφέλη, τόσο για το ίδιο το βρέφος όσο και για την οικογένειά του – οφέλη ιατρικά, εξελικτικά, συναισθηματικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά. Έρευνες απέδειξαν ότι τα βρέφη που τρέφονται με μητρικό γάλα, προσβάλλονται πιο σπάνια από λοιμώξεις, κινδυνεύουν λιγότερο από το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου και εμφανίζουν σπανιότερα χρόνιες παθήσεις, όπως το άσθμα, ο διαβήτης και οι αλλεργίες.

Παρά τις συνεχείς βελτιώσεις στις βρεφικές φόρμουλες, καμία δεν συγκρίνεται με το μητρικό γάλα, που αποτελεί τελικό προϊόν εκατομμυρίων ετών φυσικής εξέλιξης. Το ανθρώπινο γάλα αποτελεί την κορυφαία βρεφική τροφή. Προφανώς, για τις γυναίκες που γίνονται μητέρες για πρώτη φορά, ο θηλασμός είναι μια εντελώς νέα εμπειρία.

Συχνά, η έλλειψη πείρας προκαλεί άγχος: «Τι θα γίνει αν δεν τα καταφέρω; Τι θα συμβεί αν δεν έχω αρκετό γάλα;» Είναι σημαντικό να ηρεμήσετε. Κατ’ αρχάς, ο θηλασμός είναι μια φυσική διαδικασία. Οι περισσότερες γυναίκες μπορούν να θηλάσουν το μωρό τους και παράγουν πολύ περισσότερο γάλα απ’ όσο χρειάζεται. Και μην ξεχνάτε ότι υπάρχει αρκετή βοήθεια από τις νοσοκόμες, τους γιατρούς και τους ειδικούς σε θέματα θηλασμού.

Πώς θα αρχίσω;

Πολλά βρέφη είναι έτοιμα να θηλάσουν αμέσως μετά τον τοκετό. Αξίζει να επισημάνουμε ότι τα περισσότερα βρέφη μπορούν να θηλάσουν λίγες ώρες μετά τον τοκετό. Μετά τις επόμενες 12-16 ώρες, τα βρέφη είναι λιγότερο δραστήρια και περισσότερο ληθαργικά. Αυτό είναι φυσιολογικό και σύνηθες. Ο σημαντικότερος παράγοντας στο θηλασμό είναι το σωστό άδραγμα. Το βρέφος που πιάνεται καλά από το μαστό, λαμβάνει περισσότερο γάλα.

Τις πρώτες ημέρες, τα βρέφη που θηλάζουν, τρέφονται με ένα εξαιρετικά θρεπτικό γάλα, που καλείται πύαρ. Αυτή είναι η μόνη πηγή υγρών και θρεπτικών ουσιών που χρειάζεται το νεογέννητο, γι’ αυτό και συνήθως δεν χρειάζεται να του χορηγηθεί νερό, γλυκόζη ή κάποια φόρμουλα. Συνήθως, 3-5 ημέρες μετά τον τοκετό, το γάλα αρχίζει να ρέει και η ποσότητά του αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμού.

Πώς θα καταλάβω αν το μωρό μου λαμβάνει αρκετό γάλα;

Υπάρχουν διάφορα στοιχεία που θα σας βοηθήσουν να το καταλάβετε.

Αύξηση βάρους. Ενώ όλα τα μωρά χάνουν βάρος τις πρώτες ημέρες μετά τη γέννησή τους, όσα λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες γάλακτος, δεν χάνουν πάνω από το 10% του βάρους τους κατά τον τοκετό, ενώ συνήθως ανακτούν το αρχικό βάρος τους κατά την 1η-2η εβδομάδα.

Με δυο λόγια, ένα μωρό που παίρνει βάρος, λαμβάνει επαρκείς ποσότητες γάλακτος. Τους πρώτους μήνες, τα βρέφη παίρνουν κατά μέσο όρο 25-30 γραμμάρια την ημέρα.

Κόπρανα. Η όψη των κοπράνων αλλάζει συχνά καθώς τα βρέφη λαμβάνουν περισσότερο γάλα. Την 1η-2η ημέρα, τα βρέφη αποβάλλουν τα πρώτα κόπρανα, που καλούνται μηκώνιο, είναι μαύρα και μοιάζουν με πίσσα. Τις επόμενες 2-3 μέρες, τα κόπρανα αποκτούν πιο ανοιχτό χρώμα. Το σκούρο καστανό χρώμα τους μετατρέπεται σε βαθυπράσινο κι έπειτα σε ανοιχτό πράσινο.

Ένα βρέφος που αποβάλλει συχνά κόπρανα με κίτρινο ή μουσταρδί χρώμα, λαμβάνει επαρκείς ποσότητες γάλακτος. Αυτά τα μικρά, ενίοτε υδαρή ή πολτώδη κόπρανα αποτελούν καθησυχαστική ένδειξη, ακόμα και αν αποβάλλονται 2-3 ή και 10 φορές την ημέρα! Ένα βρέφος που εξακολουθεί να αποβάλλει μηκώνιο ή δεν αποβάλλει κόπρανα μετά την 4η ή 5η ημέρα, πρέπει να εξεταστεί από τον παιδίατρο.

Ούρα. Ένα βρέφος που αποβάλλει πολλά ούρα, κατά πάσα πιθανότητα λαμβάνει επαρκείς ποσότητες γάλακτος. Τα βρέφη πρέπει να ουρούν τουλάχιστον 3-4 φορές την ημέρα. Στο τέλος της πρώτης εβδομάδας, πολλά βρέφη ουρούν 6-10 φορές την ημέρα. Με τις έξτρα απορροφητικές πάνες που διατίθενται σήμερα, είναι δύσκολο να καταλάβουμε αν υπάρχουν ούρα στην πάνα.

Αν η πάνα είναι πιο βαριά από μια νέα, αχρησιμοποίητη πάνα, τότε το μωρό έχει ουρήσει. Επίσης, αν υπάρχουν κόπρανα στην πάνα, κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρχουν και ούρα. Αν το μωρό δεν λαμβάνει αρκετά υγρά, τα ούρα του θα είναι πιο συμπυκνωμένα και θα έχουν σκούρο κίτρινο χρώμα.

Σε αυτή την περίπτωση, ίσως διακρίνετε στην πάνα κρυστάλλους με ροζ ή πορτοκαλιά απόχρωση. Ύπνος. Ο ύπνος δεν αποκαλύπτει πολλά πράγματα σχετικά με την επάρκεια του γάλακτος. Ένα βρέφος που λαμβάνει επαρκείς ποσότητες γάλακτος, είναι γενικά ήρεμο και κοιμάται για λίγες ώρες ύστερα από το θηλασμό.

Ξυπνά αργότερα για να θηλάσει κι έπειτα αποκοιμιέται ξανά. Πρόκειται για μια περίπτωση διαφορετική από αυτή του βρέφους που μπορεί να κοιμάται συνέχεια επειδή δεν λαμβάνει αρκετό γάλα. Η διάρκεια του θηλασμού, η αίσθηση πληρότητας στους μαστούς και η αποτυχία άντλησης γάλακτος δεν καθορίζουν αξιόπιστα την επάρκεια του γάλακτος.

Πόσο συχνά πρέπει να θηλάζω το μωρό μου;

Τα βρέφη πρέπει να θηλάζουν μόλις το ζητήσουν, και όχι με χρονοδιάγραμμα. Κανένα θηλαστικό δεν χρησιμοποιεί ρολόι για να θηλάσει τα μωρά του! Όταν το μωρό μπορεί να πιάνει σωστά το στήθος και αρχίζει να παίρνει βάρος, θα ρυθμίσει μόνο του τις ώρες του θηλασμού και του ύπνου. Δεν υπάρχει λόγος να ξυπνήσετε ένα μωρό που κοιμάται για να το θηλάσετε. Άλλωστε, ένα μωρό που νυστάζει, δεν θηλάζει σωστά. Και αν ένα μωρό θέλει να θηλάζει κάθε 1-2 ώρες, θα πρέπει να του κάνετε το χατίρι!

Τα μωρά που θηλάζουν, κοιμούνται λιγότερο;

Όχι. Κανένα στοιχείο δεν αποδεικνύει ότι τα μωρά που θηλάζουν, κοιμούνται λιγότερο ή περισσότερο από αυτά που τρέφονται με φόρμουλα. Κάθε νεογέννητο έχει διαφορετικά μοτίβα ύπνου. Υπάρχει η εσφαλμένη πεποίθηση ότι τα βρέφη που λαμβάνουν φόρμουλα ή τρέφονται πρόωρα (πριν από τον 4ο-5ο μήνα) με δημητριακά για βρέφη, κοιμούνται περισσότερες ώρες τη νύχτα.

Τι γίνεται με τη θηλίτιδα;

Μερικές γυναίκες εμφανίζουν θηλίτιδα τις πρώτες ημέρες του θηλασμού. Συνήθως, ο πόνος είναι ήπιος και παροδικός. Αν είναι έντονος, θα πρέπει να ελέγξετε το άδραγμα του μωρού σας. Το ανεπαρκές άδραγμα είναι η συνηθέστερη αιτία της θηλίτιδας. Σε αυτή την περίπτωση, ζητήστε τη βοήθεια ενός έμπειρου ατόμου. Ορισμένες φορές, η μυκητίαση που προκαλείται από το στόμα του μωρού, μπορεί να προξενήσει πόνο στη θηλή, αίσθημα καύσου, ξηροδερμία και κνησμό. Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με τοπικές αντιμυκητιασικές κρέμες.

Πρέπει να αλλάξω τη διατροφή μου;

Αυτό είναι ένα θέμα που περιβάλλεται από πολλούς μύθους. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι μητέρες πρέπει να αλλάξουν τη διατροφή τους για χάρη των μωρών τους. Επίσης, τίποτα δεν αποδεικνύει ότι οι μελλοντικές τροφικές αλλεργίες των παιδιών προλαμβάνονται με τις αλλαγές στη δίαιτα της μητέρας. Ωστόσο, ο ίδιος ο θηλασμός προσφέρει προστασία από μελλοντικές αλλεργίες. Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι συγκεκριμένες τροφές που καταναλώνει η μητέρα, μπορούν να προκαλέσουν μετεωρισμό στο μωρό. Ωστόσο, αν το μωρό σας αντιδρά αρνητικά όταν εσείς καταναλώνετε μια συγκεκριμένη τροφή, καλό θα ήταν να την αποφεύγετε!

Τι άλλο πρέπει να καταναλώνει το μωρό εκτός από το μητρικό γάλα;


Τίποτα. Το μητρικό γάλα είναι η μόνη πλήρης πηγή θρεπτικών ουσιών για τους πρώτους 6 μήνες. Δεν χρειάζεται να δίνετε στο μωρό νερό, φόρμουλες ή άλλες θρεπτικές ουσίες μέχρι τον 6ο μήνα. Αν θέλετε να του δίνετε βρεφικές φόρμουλες ή στερεά τροφή (π.χ. όταν επιστρέφετε από τη δουλειά), θα πρέπει να το συζητήσετε με τον παιδίατρο. Η έκθεση στον ήλιο εξασφαλίζει την απαραίτητη βιταμίνη D, που είναι σημαντική για την ανάπτυξη των οστών. Στις βόρειες χώρες, όπου η ηλιοφάνεια είναι περιορισμένη, επιβάλλεται η χορήγηση συμπληρωμάτων βιταμίνης D.

Πότε πρέπει να αρχίσω να δίνω στο παιδί άλλες τροφές;

Οι περισσότεροι ειδήμονες συνιστούν την έναρξη χορήγησης στερεών τροφών μετά τον 6ο μήνα. Η χορήγηση στερεάς τροφής πριν από τον 4ο μήνα δεν συνιστάται. Η κατάλληλη στιγμή θα καθοριστεί από εσάς και το μωρό σας. Αν το μωρό δεν λάβει τίποτα άλλο εκτός από μητρικό γάλα τους πρώτους 6 μήνες, θα πάρει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται σε αυτή τη σημαντική περίοδο της εξέλιξής του.