Ποια είναι τα πιο συχνά λάθη στη χρήση του μάρσιπου αγκαλιάς


Μπορεί η χρήση του μάρσιπου αγκαλιάς να είναι ευεργετική για το μωρό καθώς βρίσκεται διαρκώς σε επαφή με τη μητέρα ή τον πατέρα, καθησυχάζεται από τον χτύπο της καρδιάς της/του και μπορεί με ασφάλεια να γνωρίσει τον κόσμο, ωστόσο ορισμένα λάθη που κάνουμε στη χρήση του μπορεί τελικά να το βλάψουν.

Ας δούμε ποια είναι αυτά, σύμφωνα με το HappyParenting.gr και πώς μπορούμε να τα διορθώσουμε:

Δεν διαβάζουμε τις οδηγίες χρήσης

Όσο εύκολο κι αν φαντάζει, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αμελούμε να διαβάσουμε τις οδηγίες χρήσης. Μέσα τους θα βρείτε λεπτομερείς κατευθύνσεις και μικρά μυστικά που θα επιβεβαιώσουν ότι τα κάνετε όλα σωστά.

Επιλέγουμε τον μάρσιπο από την τιμή

Ναι, φυσικά, η τιμή είναι πολύ σημαντική, αλλά ακόμα πιο σημαντικό είναι το νούμερο, το οποίο καθορίζεται από το ύψος και το βάρος του παιδιού. 

Τον τοποθετούμε λάθος

Οι περισσότεροι επιμένουμε να αφήνουμε τον μάρσιπο να κρέμεται πολύ χαμηλά, κάτι που είναι επιβλαβές τόσο για τη μέση μας όσο και για το ίδιο το μωρό (γέρνει κατά τη μεταφορά). Η σωστή θέση είναι αυτή που επιτρέπει στο μωρό να ξεκουράζεται στο στήθος μας (ή στον ώμο μας, όταν το μεταφέρουμε στην πλάτη). Όταν μεταφέρετε το μωρό μπροστά να θυμάστε πως θα πρέπει να μπορείτε να σκύψετε και να το φιλήσετε.

Καλύπτουμε το πρόσωπο του μωρού

Μία πολύ βασική οδηγία ασφαλείας είναι να μην καλύπτουμε το πρόσωπο του μωρού κατά τη μεταφορά γιατί υπάρχει κίνδυνος ασφυξίας.

Δεν υποστηρίζουμε τον λαιμό του

Είναι σημαντικό να τοποθετούμε το μωρό άνετα στην θέση του, ώστε να μην γέρνει προς τα πίσω. Βλέπετε τους πρώτους μήνες οι μύες του λαιμού δεν είναι αρκετά δυνατοί ώστε να υποστηρίζουν το κεφαλάκι του.

Κάνουμε επικίνδυνα πράγματα παράλληλα

Ο μάρσιπος σου δίνει ελευθερία κινήσεων. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι μπορείτε να κάνετε τα πάντα με το μωρό στην αγκαλιά. Αποφύγετε να μαγειρεύετε (ειδικά να τηγανίζετε), να απλώνετε ρούχα στο μπαλκόνι, να σκαρφαλώνετε σε σκάλες για να πλύνετε τζάμια, να κρεμάσετε κουρτίνες κοκ. Φυσικά, δεν θα πρέπει να φοράτε τον μάρσιπο καθώς οδηγείται, αφού δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει το καθισματάκι αυτοκινήτου.

Δεν του αλλάζουμε συχνά θέση

Είναι σημαντικό, για λόγους υγείας και ανάπτυξης, να εναλλάσσετε θέσεις στο μωρό σας. Αναπροσαρμόστε, για παράδειγμα, την θέση του εάν παρατηρήσετε πως το πηγούνι του μωρού σας στηρίζεται σταθερά πάνω στο στήθος σας, αφού κάτι τέτοιο μπορεί δυνητικά να διακόψει την παροχή οξυγόνου. Ακόμα, βεβαιωθείτε ότι το κεφάλι του μωρού σας κινείται και στις δύο κατευθύνσεις εξίσου. Αν για παράδειγμα μεταφέρετε το μωρό σας με το κεφάλι του προς τα αριστερά, μπορεί να δημιουργηθούν μυϊκές ανισορροπίες και αίσθηση ζάλης.

Αφήνουμε τα ποδαράκια του να κρέμονται σε εντελώς ευθεία γραμμή

Μια τέτοια θέση ενέχει κίνδυνο ανάπτυξης δυσπλασίας του ισχίου. Προτιμήστε να τοποθετείτε το μωρό σε στάση «βατραχάκι», δηλαδή με τα γόνατα ελαφρώς λυγισμένα.

Βιαζόμαστε να βάλουμε το μωρό στο μπροστινό μέρος του μάρσιπου

Τα νεογέννητα χρειάζονται χρόνο για να ενισχύσουν τη δύναμη από τον λαιμό τους. Η γενική σύσταση είναι να περιμένετε έως ότου το μωρό σας μπορέσει να κρατήσει το κεφάλι του ψηλά σταθερά, συνήθως στους 4-6 μήνες.

Πηγή: www.altsantiri.gr