Παιδί και αγγειακές ανωμαλίες


Οι αγγειακές ανωμαλίες, που καλούνται «εκ γενετής σημάδια», είναι ερυθρωπές αλλοιώσεις που προέρχονται από τα αιμοφόρα αγγεία. Αυτά τα σημάδια γίνονται αντιληπτά αμέσως ή λίγο μετά τη γέννηση. Υπάρχουν δύο είδη αγγειακών σημαδιών. Το αιμαγγείωμα είναι μια καλοήθης υπερπλασία των αιμοφόρων αγγείων.

Μπορεί να είναι παρόν ήδη από τη γέννηση, αλλά συνήθως εμφανίζεται με τη μορφή μιας ερυθρής κηλίδας τις πρώτες εβδομάδες της ζωής. Οι αγγειακές δυσπλασίες είναι ανώμαλα αιμοφόρα αγγεία και είναι πάντα παρούσες από τη γέννηση. Τα αίτιά τους δεν είναι γνωστά. Σε σπάνιες περιπτώσεις υπάρχει οικογενειακό ιστορικό παρόμοιων προβλημάτων.

Πώς εκδηλώνονται οι αγγειακές ανωμαλίες;

Τα αιμαγγειώματα είναι μαλακές κηλίδες ανοιχτού κόκκινου χρώματος ή υπερυψωμένες αλλοιώσεις διαφόρων σχημάτων και μεγεθών. Συνήθως, τα αιμαγγειώματα εμφανίζονται στο κεφάλι και το λαιμό, αλλά μπορεί να εκδηλωθούν οπουδήποτε στο σώμα. Όταν το παιδί κλαίει ή έχει πυρετό, το μέγεθος και το χρώμα του αιμαγγειώματος μπορεί να είναι ακόμα πιο εμφανή.

Η εμφάνιση των αγγειακών ανωμαλιών εξαρτάται από το είδος του συνδεόμενου αιμοφόρου αγγείου και από το βάθος απ’ το οποίο ξεκινά το πρόβλημα. Για παράδειγμα, τα ανώμαλα επιφανειακά τριχοειδή αγγεία μοιάζουν με ερυθρές κηλίδες. Οι ανωμαλίες που προέρχονται από τα βαθύτερα, μεγαλύτερα αγγεία, μπορεί να έχουν τη μορφή επαρμένων αλλοιώσεων σε κυανωπή απόχρωση ή στο χρώμα του δέρματος. Ενίοτε, οι αγγειακές δυσπλασίες συνδέονται με υπερπλασία των υποκείμενων ιστών, ειδικά όταν απαντώνται στα άκρα.

Αυτό οφείλεται στην παρουσία αγγειακών ανωμαλιών όχι μόνο στο δέρμα, αλλά και σε βαθύτερους ιστούς, όπως οι μύες και τα οστά. Σε γενικές γραμμές, τα αιμαγγειώματα εκδηλώνονται σε τρία στάδια. Χαρακτηριστικό του πρώτου σταδίου είναι η ταχεία ανάπτυξη, που είναι δυσανάλογη με την ανάπτυξη του υπόλοιπου σώματος.

Συχνά, τα βλέπουμε να διπλασιάζονται ή να τριπλασιάζονται σε μέγεθος μέσα σε λίγες εβδομάδες. Αυτό το στάδιο μπορεί να διαρκέσει 6-7 μήνες. Χαρακτηριστικό του δεύτερου σταδίου είναι η στασιμότητα της ανάπτυξης και οι αλλαγές του χρώματος (από ανοιχτό ερυθρό μετατρέπεται σε μοβ ή γκρι). Συνήθως, αυτό το στάδιο διαρκεί μέχρι το 18ο μήνα-2ο έτος. Το τελευταίο στάδιο είναι η φάση της υποχώρησης και εκδηλώνεται με τη συρρίκνωση της αλλοίωσης.

Ο βαθμός της συρρίκνωσης ποικίλλει. Κατά μέσο όρο, κάθε χρόνο υποχωρεί 10% του μεγέθους του αιμαγγειώματος. Αυτό σημαίνει ότι όταν το παιδί σας θα είναι 9-10 ετών, το αιμαγγείωμα θα έχει υποχωρήσει κατά 90-100%. Το αιμαγγείωμα εξομαλύνεται, αποκτά μοβ-γκρι χρώμα και αποκτά την ίδια θερμοκρασία με το δέρμα που το περιβάλλει. Τελικά, οι αλλοιώσεις εξαφανίζονται πλήρως χωρίς να αφήσουν σημάδια στο δέρμα.

Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις η περιοχή μένει χαλαρή και ρυτιδιασμένη ή το δέρμα μπορεί να φέρει κηλίδες με αιμοφόρα αγγεία αραχνοειδούς εμφάνισης. Οι αγγειακές δυσπλασίες μπορεί να εκδηλωθούν οπουδήποτε. Η εμφάνισή τους στη μέση του μετώπου και στο λαιμό είναι ιδιαίτερα συνήθης και παρατηρείται σχεδόν στο 50% των παιδιών. Οι αλλοιώσεις του μετώπου συνήθως εξαφανίζονται στα πρώτα δύο χρόνια της ζωής, ενώ αυτές που εκδηλώνονται σε κατώτερα τμήματα του κρανίου μπορεί να εξακολουθήσουν να υφίστανται.

Άλλα είδη αγγειακών δυσπλασιών δεν υποχωρούν ποτέ, αν και το χρώμα τους μπορεί να ξεθωριάσει ελαφρώς κατά το πρώτο έτος της ζωής. Κατά την εφηβεία, η αλλοίωση μπορεί να αλλάξει χρώμα και υφή.

Πώς αντιμετωπίζονται οι αγγειακές δυσπλασίες;

Τα περισσότερα αιμαγγειώματα υποχωρούν χωρίς θεραπεία. Ωστόσο, ένα ποσοστό 10% των αλλοιώσεων χρήζουν θεραπείας όταν προκαλούν λειτουργικές διαταραχές ή αλλοιώνουν τη δομή του προσώπου. Τα αιμαγγειώματα γύρω από τα μάτια αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα λειτουργικής διαταραχής, αφού μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα όρασης ή πίεση στο βολβό του ματιού. Η συνηθέστερη θεραπεία είναι αυτή που γίνεται με κορτικοστεροειδή από το στόμα.

Η θεραπεία με λέιζερ συνήθως έχει περιορισμένα οφέλη, εξαιτίας της αδυναμίας του λέιζερ να διαπεράσει πάνω από 1-2 χιλιοστά του δέρματος. Επιπλέον, απαιτεί πολλές επεμβάσεις με αναισθησία, ανάλογα με το μέγεθος της αλλοίωσης. Ωστόσο, η θεραπεία με λέιζερ είναι καλή επιλογή για τον αποχρωματισμό που παραμένει μετά τη συρρίκνωση της αλλοίωσης, είτε αυτή είναι αυτόματη είτε προκύψει κατόπιν ιατρικής επέμβασης.

Το παιδί μπορεί να υποβληθεί σε εγχείρηση αν η αυτόματη συρρίκνωση είναι ατελής και η θέση της αλλοίωσης δημιουργεί αισθητικά προβλήματα. Συνήθως, η διαδικασία εκτελείται προτού το παιδί αποκτήσει επίγνωση της εμφάνισής του, δηλαδή όταν μπαίνει στο δημοτικό σχολείο. Πρέπει να εξετάσετε τι είναι καλύτερο για το παιδί σας προτού πάρετε οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με τη θεραπεία. Οι κίνδυνοι και τα οφέλη οποιασδήποτε επέμβασης πρέπει να συζητηθούν αναλυτικά με το γιατρό.

Πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι το 90% των αλλοιώσεων υποχωρεί αυτομάτως χωρίς να αφήσει σημάδι. Η θεραπεία των αγγειακών δυσπλασιών εξαρτάται από το είδος των αιμοφόρου αγγείου, το μέγεθος, τη θέση και τις λειτουργικές και αισθητικές παραμέτρους. Οι μικρές ερυθρές κηλίδες τύπου port wine stain αντιμετωπίζονται επιτυχώς με λέιζερ.

Οι βαθύτερες, μεγαλύτερες αλλοιώσεις αντιμετωπίζονται με ενέσεις που κλείνουν τα ανώμαλα αγγεία (σκληροθεραπεία) ή με εγχείρηση. Οι αγγειακές ανωμαλίες αποτελούν πρόκληση για την οικογένεια, ειδικά όταν εκδηλώνονται στο πρόσωπο του παιδιού. Συζητήστε με το γιατρό και τους αρμόδιους συμβούλους, ώστε να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες και να πάρετε τις σωστές αποφάσεις.