Εύκολη νηστίσιμη συνταγή για κέικ με κακάο και πορτοκάλι



Το κέικ είναι από τα πιο συνηθισμένα γλυκά ενός νοικοκυριού. Το παίρνουν τα παιδιά στο σχολείο, οι γονείς στη δουλειά και ταιριάζει πολύ με τον απογευματινό καφέ. Βέβαια το κέικ έχει γάλα και αυγά, πράγμα που το κάνει δύσκολο για όσους νηστεύουν. Θα ήταν πολύ καλό αν υπήρχε μια συνταγή που να το κατέτασσε στα νηστίσιμα γλυκά, έτσι ώστε να το ευχαριστιόμαστε και τη Σαρακοστή.


Έτσι, λοιπόν, κάθισα και βρήκα πως να κάνω νηστίσιμο κέικ. Παρακάτω θα βρεις πως να κάνεις μια εύκολη, νηστίσιμη συνταγή για κέικ με κακάο και πορτοκάλι. Από ότι καταλαβαίνεις όχι απλά θα απολαύσεις το αφράτο κέικ που λαχταρούσες, αλλά θα είναι και σοκολατένιο! 



Νηστίσιμο κέικ με κακάο και πορτοκάλι



Τα υλικά που θα χρειαστείς:

  • 3/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 1/2 φλ. ζάχαρη
  • 2 φλ. χυμό πορτοκάλι
  • το ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 3 κ.σ ξύδι
  • 6 κ.σ κακάο
  • 3 1/2 φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κ.γ baking powder
  • 2 βανίλιες
  • 1 πρέζα αλάτι




Εκτέλεση:


Αρχικά βάλε τον φούρνο να προθερμαίνεται στους 200 στον αέρα!



Σε ένα μπολ βάλε το λάδι, τη ζάχαρη, το ξύδι, το αλάτι, το 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα από το πορτοκάλι, το baking powder και τις βανίλιες. Ανακάτεψε τα με το μίξερ πολύ καλά μέχρι να το μείγμα να ομογενοποιηθεί. Θα σου πρότεινα αρχικά να χτυπήσεις το λάδι με τη ζάχαρη για να "δέσουν" και έπειτα να προσθέσεις και τα υπόλοιπα υλικά. Επίσης μπορείς να αντικαταστήσεις το ξύσμα πορτοκαλιού με κάποιο λικέρ για πιο έντονη γεύση ή και να το παραλείψεις εντελώς.



Τώρα πρόσθεσε το κακάο αφού το κοσκινίσεις και σιγά σιγά το αλεύρι- επίσης κοσκινισμένο- εναλλάξ με το δεύτερο φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι. Το κακάο και το αλεύρι το κοσκινίζουμε για να μην είναι τόσο "σκληρά". Θέλουμε να είναι η υφή τους μαλακή και αφράτη. Αν δεν έχεις μίξερ και είσαι χειροκίνητα με το μίξερ προσπάθησε να υπάρχουν όσο το δυνατόν λιγότερα γρομπαλάκια.



Τέλος άδειασε το μείγμα σου σε μια φόρμα και βάλε την στον φούρνο για περίπου 30 λεπτά. Όπως σε κάθε κέικ στόχος είναι να βουτάς το μαχαίρι του βουτύρου και να βγαίνει καθαρό. Σε αυτό το σημείο θα σου πω και ένα μικρό τρικ. Πριν βάλεις το μείγμα στη φόρμα, πέρα από το Βιτάμ ή το ελαιόλαδο που θα βάλεις, ρίξε και λίγο αλεύρι περιμετρικά. Έτσι θα έχεις λιγότερες πιθανότητες να σου κολλήσει στη φόρμα. Αυτό ήταν το κέικ σου με κακάο και πορτοκάλι είναι πανέτοιμο. Περίμενε να κρυώσει και όρμα! Καλή επιτυχία!


Πηγή: www.ediva.gr