Πώς θα τα βγάλετε πέρα με ένα πεισματάρικο παιδί

Τα παιδιά φημίζονται για το πείσμα τους, το οποίο όταν τα πιάνει χρήζουν ιδιαίτερης αντιμετώπισης. Πάμε να δούμε ποια είναι η ενδεδειγμένη συμπεριφορά από μέρους σας όταν το μικρό σας δε θέλει να καταλάβει τι του λέτε:

  • Το βασικό ζητούμενο είναι να δείξετε ανοχή και κατανόηση στα συναισθήματά του, όσο δύσκολο και να είναι να ελέγξετε την ένταση που νιώθετε εκείνη τη στιγμή.
  • Να έχετε στο μυαλό σας ότι το παιδί δεν πεισμώνει για να τεστάρει τις αντοχές σας, απλά του βγαίνει αυθόρμητα και είναι μέρος της αναπτυξιακής διαδικασίας. Ίσως είναι ένας τρόπος να προσελκύσει το ενδιαφέρον σας, αλλά μέχρι εκεί.
  • Δώστε χρόνο στο παιδί να ηρεμήσει και να σκεφτεί λίγο πιο καθαρά. Με το να απαιτείτε να αφήσει τα πείσματα και να φερθεί όπως πρέπει, είναι άδικος κόπος, οποιονδήποτε τρόπο κι αν μηχανευτείτε. Ενδεχομένως μια ήρεμη συζήτηση στο σωστό timing να έδινε κάποια λύση για το μέλλον.
  • Μην παίρνετε προσωπικά τα πείσματά του και δείξτε ελεγχόμενη αδιαφορία, εκτός και αν η κατάσταση βγει εκτός ελέγχου. Σε διαφορετική περίπτωση, είναι δεδομένο ότι, όσο νιώθει έτσι, θα πάει κόντρα σε οτιδήποτε του ζητήσετε.
  • Προσπαθήστε να του αποσπάσετε την προσοχή και να του κινήσετε το ενδιαφέρον με κάτι άσχετο για να ξεχαστεί και να πέσουν οι τόνοι. Δεν είναι απαραίτητο ότι θα πετυχαίνει κάθε φορά αυτό το τρικ, όμως δεν είναι άσχημη ιδέα να το προσπαθείτε όποτε κρίνετε σκόπιμο.
  • Ναι μεν τα παιδιά φημίζονται για το πείσμα τους, όμως αν το δικό σας είναι υπέρ του δέοντος πεισματάρικο ή δείχνει τη συγκεκριμένη πτυχή του χαρακτήρα του πολύ συχνά, αναρωτηθείτε μήπως έχετε κάνει βασικά λάθη στην ανατροφή του και έχει πάρει λάθος μηνύματα.