Tips για παιδιά που γκρινιάζουν


Γκρινιάζει λόγω ιδιοσυγκρασίας, επειδή είναι κουρασμένο ή επειδή αυτός είναι ο τρόπος του για να σας πει ότι θέλει να του δίνετε μεγαλύτερη προσοχή; Όποιος κι αν είναι ο λόγος πάρτε ιδέες για να περιορίσετε την γκρίνια του μικρού σας, βελτιώνοντας έτσι τη διάθεσή του αλλά και τη μεταξύ σας σχέση.

  • Φροντίστε να είστε ένα καλό πρότυπο για το παιδί. Με άλλα λόγια αν συνειδητοποιείτε ότι και εσείς γκρινιάζετε, πιθανόν το παιδί σας απλά να μιμείται τη συμπεριφορά σας.

  • Βοηθήστε το να νιώθει ασφάλεια. Πολλές φορές η ανασφάλεια, ένα καινούργιο περιβάλλον ή μια αναστάτωση μπορεί να προκαλέσει γκρίνια. Δημιουργήστε ένα σταθερό πρόγραμμα και προετοιμάστε το για απρόσμενες ή νέες καταστάσεις ώστε να νιώθει ότι έχει τον έλεγχο.

  • Μη διακωμωδείτε τη συμπεριφορά του. Όσο αστείο κι αν σας φαίνεται, μη διακωμωδείτε τη συμπεριφορά του και αποφύγετε να γελάτε μπροστά του. Αν του δείχνετε ότι διασκεδάζετε με την γρίνια του, αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να διατηρεί την εν λόγω συμπεριφορά από τη στιγμή που αντιλαμβάνεται ότι σας ευχαριστεί.

  • Όταν σας ζητάει κάτι γκρινιάζοντας, εξηγήστε του πως καταλαβαίνετε καλύτερα τι λέει, όταν σας μιλάει κανονικά.

  • Συζητήστε μαζί του για όσα το απασχολούν – ειδικά αν πρόκειται για μεγαλύτερο παιδί. Πιθανόν η γκρίνια να οφείλεται σε κάποιο συγκεκριμένο παράπονο π.χ. ότι θέλει να περνάτε περισσότερο χρόνο μαζί.

  • Ορίστε συγκεκριμένους κανόνες και αποφύγετε να πραγματοποιείτε ό,τι σας ζητάει προκειμένου να σταματήσει να γκρινιάζει. Αν γίνει κάτι τέτοιο, είναι σχεδόν βέβαιο, ότι θα χρησιμοποιεί την γκρίνια για να του κάνετε τα χατίρια. Αντιθέτως αν θέσετε συγκεκριμένα όρια και κανόνες, θα γνωρίζει από πριν τι μπορεί να ζητήσει και ποια από όλες τις επιθυμίες του θα είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί.

  • Αν συνειδητοποιήσετε ότι η γκρίνια προκαλείται από κούραση, φροντίστε να πηγαίνετε βόλτα ή να ακολουθείτε δραστηριότητες όταν το μικρό σας έχει κοιμηθεί αρκετά και έχει φάει.

Πηγή: 
www.altsantiri.gr