Μάθετε τα πρώιμα σημάδια αυτισμού

Στον αυτισμό η έγκαιρη διάγνωση και η πρώιμη παρέμβαση παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο για την εξέλιξη του παιδιού.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα περισσότερα παιδιά εμφανίζουν τη διαταραχή μεταξύ 12 και 18 μηνών, ωστόσο ακόμα και από την ηλικία των 6 μηνών υπάρχουν κάποια πρώρα σημάδια, τα οποία όμως οι γονείς συνηθίζουν να αγνοούν.

Ας δούμε ποια είναι αυτά:

Το παιδί δεν ανταποκρίνεται, όταν το φωνάζετε με το όνομά του:
Τα περισσότερα παιδιά βαφτίζονται πριν κλείσουν χρόνο και κανονικά θα πρέπει να γυρίζουν το κεφάλι τους προς το μέρος σας, όταν τα φωνάζετε με το όνομά τους.

Το παιδί δε μιμείται συμπεριφορές: Η απουσία μίμησης είναι χαρακτηριστικό του αυτισμού. Τα παιδιά με αυτισμό δε χαιρετούν όταν τα χαιρετάτε, δεν κάνουν παλαμάκια, δε δείχνουν σημεία τους σώματός τους (π.χ. τη μύτη τους), όταν τους δείχνετε κλπ.

Το παιδί δεν παίζει συμβολικά-φανταστικά παιχνίδια:
Για παράδειγμα, ένα παιδί με αυτισμό δεν πρόκειται να πάρει μια μπανάνα και να τη βάλει στο αυτί του δήθεν ότι είναι τηλέφωνο. Αυτά τα παιδιά αντιλαμβάνονται τον κόσμο με ένα δικό τους, πιο κυριολεκτικό, τρόπο.

Το παιδί δεν ανταποκρίνεται στα συναισθήματα των άλλων:
Συνήθως τα μωρά χαμογελούν όταν τους χαμογελάτε ή μπορεί να αρχίσουν να κλαίνε, αν δουν κάποιο άλλο παιδάκι να κλαίει. Αντίθετα, τα παιδιά με αυτισμό δεν αντιδρούν έτσι.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους γονείς να παρατηρούν τα παιδιά τους και να απευθύνονται άμεσα στον παιδίατρό τους, αν νιώθουν ότι κάτι δεν πάει καλά.