Γιατί είναι σημαντικό να πειθαρχείτε το παιδί

Τα όρια και οι κανόνες είναι απαραίτητοι για τη σωματική και πνευματική υγεία των παιδιών. Και μπορεί παλαιότερα οι γονείς να κατάφευγαν με ευκολία στη σωματική τιμωρία, αλλά ευτυχώς οι σημερινοί γονείς έχουν να διαλέξουν ανάμεσα σε πολλές μεθόδους και συστήματα πειθαρχίας για το παιδί τους.

Ωστόσο, υπάρχουν γονείς που νιώθουν ενοχές όταν πειθαρχούν τα παιδιά τους ή ακόμα χειρότερα αρνούνται να τα πειθαρχήσουν από φόβο μήπως πληγώσουν τα συναισθήματά τους ή μήπως τα παιδιά πάψουν να τους αγαπούν. Δυστυχώς όμως αφήνοντας τα παιδιά χωρίς όρια, κανόνες και συνέπειες τελικά τους κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.

Η δουλειά του γονιού δεν είναι να διασφαλίσει μόνο ότι το παιδί του είναι χαρούμενο τώρα, 
υποκύπτοντας σε ό,τι θέλει και εκπληρώνοντας κάθε λογική ή παράλογη απαίτησή του. Η δουλειά του γονιού είναι να διασφαλίσει ταυτόχρονα ότι το παιδί θα εξελιχθεί στο μέλλον σε έναν υγιή, υπεύθυνο και ισορροπημένο ενήλικα, που θα σέβεται πρώτα τον εαυτό του και στη συνέχεια τους γύρω του. Και αυτό γίνεται μόνο θέτοντας όρια και κανόνες που:
  • Το βοηθούν να διαχειρίζεται με σωστό τρόπο τα συναισθήματά του (π.χ. να μη χτυπάει όταν θυμώνει).
  • Το διδάσκουν να χρησιμοποιεί το μυαλό του, να σκέφτεται κριτικά και να κάνει σωστές επιλογές.
  • Φροντίζουν για την υγεία και την ασφάλειά του.
  • Το μαθαίνουν να παραδέχεται τα σφάλματά του και να αναλαμβάνει τις ευθύνες του.
  • Το βοηθούν να χτίζει υγιείς κοινωνικές σχέσεις και να γίνεται μέλος μιας ομάδας.

Με λίγα λόγια, τα όρια δεν είναι κάτι κακό, όπως τα έχουν δαιμονοποιήσει κάποιοι γονείς, αλλά ένα εργαλείο που αν χρησιμοποιηθεί σωστά, θα αποδειχτεί πολύτιμο για τα παιδιά.