Στοματική υγιεινή στην εγκυμοσύνη


Οι διάφορες ορμονικές αλλαγές την περίοδο της κύησης δημιουργούν προβλήματα στα δόντια και τα ούλα σας. Για το λόγο αυτό, πρέπει να είσαστε ιδιαίτερα προσεκτικές με το κομμάτι της στοματικής σας υγιεινής. Δείτε ορισμένα πράγματα που μπορείτε να εφαρμόσετε από σήμερα κιόλας:

  • Να ελέγχετε τακτικά τα ούλα σας στον καθρέφτη για να μπορέσετε να παρατηρήσετε τυχόν αλλαγές σε αυτά. Οι αλλαγές είναι σχεδόν δεδομένες, αφού, όπως προαναφέραμε, οι διάφορες ορμονολογικές αλλαγές δημιουργούν ζητήματα.
  • Εκτός από το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών και τη χρήση οδοντικού νήματος, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παραλείπετε να κάνετε συχνές επισκέψεις στον οδοντίατρό σας.
  • Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε μαλακή οδοντόβουρτσα για να μη ματώνουν εύκολα τα πρησμένα ούλα σας.
  • Καλό είναι να αποφεύγετε τις οδοντόκρεμες λεύκανσης δοντιών, αφού περιέχουν μια ουσία που ενδέχεται να βλάψει το έμβρυο.
  • Η σωστή διατροφή, εκτός ότι μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης τερηδόνας και ουλίτιδας, «οπλίζει» και το έμβρυο με θρεπτικά συστατικά για την αρμονική ανάπτυξή του στη μήτρα.

Η επιμελής ενασχόληση με τη στοματική σας υγιεινή είναι πράξη ευθύνης τόσο απέναντι στον εαυτό σας, όσο και απέναντι στο έμβρυο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο οδοντίατρος θα πρέπει να γίνει ο καλύτερός σας φίλος!