Εσείς ξέρετε αν το παιδί σας έχει άγχος;

fiogf49gjkf0d
Ως μαμά βιώνετε καθημερινά πολλές αγχωτικές καταστάσεις, όμως γνωρίζετε ότι και το παιδί σας νιώθει άγχος;

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ, οι περισσότεροι γονείς παραδέχονται ότι οι ίδιοι νιώθουν συχνά άγχος, αλλά δεν αναγνωρίζουν τα σημάδια άγχους που εμφανίζουν τα παιδιά τους.

Στην ερευνά (WebMD Stress in Children Consumer Survey) έλαβαν μέρος 432 γονείς παιδιών ηλικίας από 5 έως 13 ετών.

Από αυτούς, ένας στους πέντε γονείς υποστήριξε ότι το επίπεδο άγχους που νιώθει είναι το υψηλότερο (βαθμολογία 10/10), ενώ ένα μεγάλο ποσοστό της τάξης του 57% υποστήριξε ότι το επίπεδο άγχους του είναι αρκετά υψηλό (βαθμολογία 7/10). Ωστόσο οι περισσότεροι γονείς είπαν ότι τα παιδιά τους δεν έχουν καθόλου άγχος ή αν έχουν, είναι πολύ χαμηλό (βαθμολογία 4/10).

Η υπεύθυνη της έρευνας, Sandra Hassink, δήλωσε ότι ενώ οι γονείς αναγνωρίζουν και παραδέχονται το δικό τους άγχος, δεν μπορούν να διακρίνουν το άγχος που νιώθουν τα παιδιά τους. Αυτό συμβαίνει γιατί τα παιδιά δεν πρόκειται να πουν ποτέ «έχω άγχος», αλλά το εκφράζουν με άλλους τρόπους, όπως με πονοκεφάλους, στομαχόπονους, εφιάλτες, δυσκολίες στον ύπνο, μειωμένη όρεξη για φαγητό, επιθετική συμπεριφορά κλπ.

Μάλιστα, ενώ οι περισσότεροι γονείς θεωρούν ότι το άγχος των παιδιών τους οφείλεται στο σχολείο (προβλήματα με συμμαθητές, δυσκολίες στα μαθήματα κλπ), η Hassink υποστηρίζει ότι το οικογενειακό περιβάλλον είναι ο πρωταρχικός παράγοντας δημιουργίας άγχους στα παιδιά, δηλαδή με απλά λόγια το άγχος των γονιών επηρεάζει άμεσα τα παιδιά.