Διδάξτε στο παιδί αρχές και αξίες ζωής

Για να μπορέσει να ενταχθεί ομαλά το παιδί στο κοινωνικό σύνολο και να συνυπάρξει αρμονικά με τους υπόλοιπους ανθρώπους, είναι απαραίτητο να έχει αρχές και αξιακό κώδικα. Πάμε να δούμε ποιες είναι αυτές και πώς μπορείτε να τις διδάξετε στο παιδί.

Ειλικρίνεια: δείξτε στα παιδιά ότι δεν έχουν λόγο να φοβούνται την αποκάλυψη ενός λάθους που έκαναν. Δώστε τους να καταλάβουν ότι τα λάθη είναι στο πρόγραμμα και η ειλικρίνεια εκτιμάται ως στάση ζωής, ακόμα και αν η αλήθεια είναι πικρή.

Σεβασμός: όταν οι γονείς δίνουν καθημερινά το καλό παράδειγμα σεβόμενοι ο ένας τον άλλον, θα μάθουν και τα παιδιά να σέβονται το συνάνθρωπο, το περιβάλλον, τη διαφορετική άποψη και άλλα παρόμοια.

Ευγένια: μάθετε το παιδί να λέει «ευχαριστώ» ή να χαρίζει ένα χαμόγελο, ακόμα και για το πιο απλό πράγμα που του δίνουν. Πρέπει να καταλάβει ότι κανένας δεν είναι υποχρεωμένος να του κάνει δωράκια ή να του φέρεται σωστά, οπότε πρέπει να δείχνει έμπρακτα την ευγνωμοσύνη του.

Αυταπάρνηση: διαβάστε στο παιδί ιστορίες με ήρωες που παλεύουν ειρηνικά για την επικράτηση του καλού στον κόσμο και μιλήστε του για το πόσο σημαντικό είναι να δείχνει αλληλεγγύη στη ζωή του σε ανθρώπους που αδικούνται, ακόμα κι αν εκείνο δεν έχει να κερδίσει κάτι από αυτό.

Προσήλωση στο στόχο: το παιδί πρέπει να μάθει να βάζει στόχους στη ζωή του και να μην τα παρατάει μέχρι να τους υλοποιήσει. Άρα λοιπόν, κάθε φορά που δυσκολεύεται να κατακτήσει κάτι που θέλει, μην παραλείπετε να το ενθαρρύνετε να συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο την προσπάθεια.

Μεγαλοψυχία: συζητήστε με το παιδί για την αξία της συγχώρεσης και παράλληλα ότι η εκδίκηση δεν πρέπει να έχει θέση στη νοοτροπία του. Για παράδειγμα, όταν έρθει σπίτι θυμωμένο επειδή το πείραξε ένας φίλος του, παροτρύνετέ το να μην του κρατήσει κακία και να συμφιλιωθούν άμεσα με δική του πρωτοβουλία.