Πρόβλημα
Γονείς και σοβαρές διαφωνίες στην ανατροφή
Για να μεγαλώσει σωστά ένα παιδί, πρώτη και αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση είναι να έχουν οι γονείς κοινές αντιλήψεις, ιδιαίτερα στα καίρια θέματα της ανατροφής. Τι γίνεται όμως όταν δεν υπάρχει κοινή γραμμή, άρα διαφορετική στάση απέναντι στο παιδί για το ίδιο θέμα;
Η συγκεκριμένη διαφορετικότητα των γονέων μεταφράζεται σε ομηρικούς καυγάδες, ενίοτε μπροστά στο παιδί, κάτι που είναι άσχημο για την ψυχολογία του και τον τρόπο που μεγαλώνει. Από εκεί και πέρα, το παιδί μαθαίνει να χρησιμοποιεί κατά το δοκούν όποιον γονέα του κάνει τα χατίρια, άρα σταδιακά αποκτά ωφελιμιστική στάση απέναντι στα πράγματα για να πετύχει το στόχο του.
Όσο πιο γρήγορα συνειδητοποιήσουν οι γονείς πόσο βλαπτική είναι η διαφορετική τους φιλοσοφία στα διάφορα ζητήματα που άπτονται της ανατροφής και η μη δημιουργική έκφρασή της, τόσο πιο σύντομα θα διορθώσουν τα κακώς κείμενα με τους παρακάτω τρόπους:
- Δημιουργική και γόνιμη διαχείριση των διαφωνιών: αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα εκλείψουν οι καυγάδες μπροστά στο παιδί και όταν πρόκειται για απλά ζητήματα, δε θα ακυρώνει ο ένας γονέας τον άλλον. Μια πολιτισμένη και διπλωματική διαχείριση της κατάστασης θα δώσει λύση και δε θα περνάει λάθος μηνύματα στο παιδί.
- Καταστρώστε ένα πλάνο ανατροφής: φυσικά δεν περιμένει κανένας από εσάς να φτιάξετε αναλυτική λίστα με την ενδεδειγμένη στάση που πρέπει να κρατήσετε απέναντι σε κάθε μικρό ή μεγάλο θέμα της ανατροφής. Το σημαντικό είναι να υπάρξουν συγκλίσεις μέσα από διάλογο στα σημαντικά και να συμφωνήσετε ότι στα λιγότερο σημαντικά θα υπάρξουν αμοιβαίες υποχωρήσεις και προσεκτικοί χειρισμοί, για το καλό του παιδιού.
- Μη λειτουργείτε αυτοβούλως στα αιτήματα του παιδιού: σε οτιδήποτε ζητήσει το παιδί και δε γνωρίζετε την άποψη του συντρόφου σας ή ξέρετε ότι διαφωνεί, δε χρειάζεται να κάνετε το χατίρι στο παιδί για να του γίνετε αρεστοί. Ζητήστε χρόνο για να μιλήσετε με το σύντροφο και να καταλήξετε σε κοινή στάση σε αυτό και σε παρόμοια αιτήματα του παιδιού στο μέλλον.