Το bullying ξεκινά από το νηπιαγωγείο



Σύμφωνα με την καθηγήτρια Ψυχολογίας του University of Bern στην Ελβετία, Françoise D. Alsaker, το bullying είναι πολύ συχνό φαινόμενο ακόμα και στην ηλικία των 5 ετών και μάλιστα τα διάφορα περιστατικά που συμβαίνουν στο νηπιαγωγείο είναι αριθμητικά ίσα με αυτά που συμβαίνουν στις πρώτες τάξεις του δημοτικού.

Η Alsaker υποστηρίζει ότι περίπου το 10% των μαθητών του νηπιαγωγείου ασκούν bullying, το οποίο σε αυτή την ηλικία συμβαίνει με πειράγματα, χτυπήματα, εξευτελιστικά σχόλια, αποκλεισμό από παιχνίδια και δραστηριότητες ή ακόμη και καταστροφή των αγαπημένων παιχνιδιών και αντικειμένων του παιδιού που πέφτει θύμα.

Ωστόσο ένα παιδί που συμπεριφέρεται έτσι άσχημα σε τόσο μικρή ηλικία, δεν σημαίνει ότι θα συνεχίσει να το κάνει και μεγαλώνοντας, αρκεί να γίνουν έγκαιρα συντονισμένες προσπάθειες από το εκπαιδευτικό προσωπικό και κυρίως τους γονείς. Πιο συγκεκριμένα:
  • Δείξτε προσοχή στο παιδί. Όχι μόνο όταν συμπεριφέρεται αρνητικά, αλλά και όταν συμπεριφέρεται θετικά, δείξτε του την προσοχή σας, ακούστε το, σταθείτε δίπλα του με αγάπη.
  • Ελέγξτε τους φίλους του. Γνωρίστε τα παιδάκια που κάνει παρέα και δείτε μήπως κάποιο από αυτά το παρασέρνει σε αρνητικές πράξεις.
  • Εξηγήστε του πώς πρέπει να φέρεται. Προσπαθήστε με λόγια που μπορεί να καταλάβει να του εξηγήστε γιατί δεν πρέπει να φέρεται άσχημα στους συμμαθητές του. Μιλήστε του για συναισθήματα, πώς νιώθουν οι άλλοι, πώς νιώθει το ίδιο και βοηθήστε τον να τα εκφράσει.
  • Θέστε σαφή όρια και συνέπειες. Μην ανέχεστε αυτήν την συμπεριφορά και φυσικά μην την επιβραβεύετε. Θέστε κανόνες και ορίστε ξεκάθαρες συνέπειες κάθε φορά που τους παραβαίνει.
  • Ελέγξτε την δική σας συμπεριφορά. Μήπως κι εσείς καμία φορά ξεφεύγετε από τα όρια; Τα παιδιά μιμούνται και αντιγράφουν όσα κάνουν οι γονείς τους.