Πώς να παραμείνετε ψύχραιμοι όταν το παιδί δεν είναι

Δεν υπάρχει περίπτωση να είστε γονείς και να μην έχετε βρεθεί αντιμέτωποι με τα… νεύρα του παιδιού σας. Το ζητούμενο είναι την επίμαχη ώρα να καταφέρετε να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας, για να λύσετε το πρόβλημα.

Πώς θα καταφέρετε να παραμείνετε ήρεμοι, την ώρα που το παιδί σας ουρλιάζει, χτυπιέται στο πάτωμα και κλαίει; Ιδού η απορία και ιδού το mother.gr να σας βοηθήσει.

Μείνετε θετικοί, αλλά σταθεροί

Χρησιμοποιείτε ήπια, αλλά σταθερή φωνή. Να είστε αυστηροί, αλλά αποφύγετε να αγριέψετε ή να εκφοβίσετε το παιδί σας. Εάν, για παράδειγμα, έχει αρπάξει το παιχνίδι από το μικρό του αδερφό, τότε μπορείτε να πείτε: «Ξέρω ότι είναι σκληρό για σένα, αλλά το παιχνίδι δεν είναι δικό σου, και πρώτα πρέπει να ρωτήσεις τον αδερφό σου για να το πάρεις».

Καθησυχάστε το

Πολλά παιδιά γίνονται… άτακτα θέλοντας να τραβήξουν την προσοχή των γονιών τους ή των υπολοίπων ενηλίκων. Επιχειρήστε, λοιπόν, να του δώσετε να καταλάβει ότι του δίνετε σημασία, ότι ασχολείστε μαζί του. Δείξτε του με κάθε τρόπο ότι δεν είναι… μόνο του.

Χρησιμοποιείτε λίγες λέξεις

Σε αυτές τις ηλικίες τα παιδιά χάνουν το νόημα, όταν μιλάτε πολύ ώρα. Επιλέξτε τις λέξεις, που θα χρησιμοποιήσετε. Να είστε λακωνικοί, αλλά ταυτόχρονα στην ουσία. Έτσι θα είστε ξεκάθαροι σε αυτό, που θέλετε να του περάσετε.

Μην το απειλείτε

Προσπαθήστε να μην γίνετε απειλητικοί. Όσο κι αν μπείτε στον πειρασμό, μην του αποκαλέσετε «κακό» παιδί, αντίθετα πείτε του ότι αυτό, που έκανε δεν ήταν σωστό, ενώ αποφύγετε να του επιβάλετε άμεσα μία… δυνατή τιμωρία.

Τονίστε το σωστό

Πείτε του άμεσα ποιο είναι το σωστό, αυτό που θέλετε να κάνει δηλαδή, και όχι ότι αυτό που κάνει είναι λάθος. Ενώ είναι πολύ καλύτερο, εάν του δώσετε μία εναλλακτική, όπως για παράδειγμα εάν «μήλον της έριδος» είναι ένα παιχνίδι, το οποίο άρπαξε, ζητήστε του να το δώσει πίσω και βρείτε να το απασχολήσετε με κάτι άλλο.

Απομακρύνετέ το από το περιστατικό

Εάν εμπλακεί σε καβγά, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να το απομακρύνετε από τον καβγά, προκειμένου να πάρετε τον έλεγχο και να αποφύγετε κάποιον τραυματισμό.