Γονείς και παιδιά
7 βήματα για καλύτερη επικοινωνία με το παιδί
Επειδή η καλή επικοινωνία μέσα στην οικογένεια είναι το άλφα και το ωμέγα, ας δούμε επτά απλά βήματα, που θα σας βοηθήσουν να χτίσετε σταθερές γέφυρες επικοινωνίας με το παιδί σας.
- Μάθετε να ακούτε. Χωρίς αρνητική κριτική, χωρίς χαρακτηρισμούς, χωρίς δογματικό και δασκαλίστικο ύφος, βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας νιώθει άνετα να σας μιλήσει για οποιοδήποτε θέμα το απασχολεί.
- Κάντε το να νιώθει ασφάλεια. Θέτοντας σαφή όρια και κανόνες και ξεκαθαρίζοντας ποιες συμπεριφορές θεωρείτε αποδεκτές και ποιες όχι, δημιουργείτε για το παιδί ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον, μέσα στο οποίο διευκολύνεται η επικοινωνία.
- Μην είστε απόμακροι. Προσπαθήστε να έχετε επαφή με το περιβάλλον του παιδιού σας. Γνωρίστε τους δασκάλους του, τον προπονητή του, τους φίλους του και τους γονείς αυτών και δείξτε του ότι είστε σταθερά παρόντες στη ζωή του.
- Βοηθήστε το να γνωρίσει τον εαυτό του. Μάθετε στο παιδί να αναγνωρίζει και να εκφράζει τα συναισθήματα του. Βοηθήστε το να ανακαλύψει τι του αρέσει και τι όχι και διδάξτε του πώς να διαχειρίζεται και τα θετικά, αλλά και τα αρνητικά που του συμβαίνουν.
- Ενισχύστε την αυτοεκτίμηση του. Βοηθήστε το παιδί να αποκτήσει μια θετική εικόνα για τον εαυτό του και επαινείτε πάντα τις προσπάθειες του, ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα.
- Δείξτε του σεβασμό. Επειδή είναι μικρό, δεν σημαίνει ότι μπορείτε να του φέρεστε σαν ένα άβουλο ον που θα πρέπει να σας υπακούει τυφλά. Φερθείτε του με σεβασμό, για να μάθει και αυτό να σέβεται τον εαυτό του.
- Ενημερωθείτε. Τα παιδιά έχουν χιλιάδες απορίες και είναι φυσικό να μην έχετε τις απαντήσεις για όλες. Μην προσπαθείτε να κοροϊδέψετε το παιδί σας ή να το ξεγελάσετε με ψέματα. Ενημερωθείτε για ότι δεν γνωρίζετε και δώστε στο παιδί έγκυρες και σωστές απαντήσεις, έτσι ώστε να μην χρειαστεί μεγαλώνοντας να τις αναζητήσει από άλλες πηγές.