Μάθετε να ακούτε τα παιδιά σας


Ένα από τα πιο σημαντικά προσόντα που πρέπει να έχει κάθε γονιός είναι να είναι καλός ακροατής, να ακούει δηλαδή αυτά που του λέει το παιδί του. Πολλές φορές οι γονείς παρασύρονται και όταν μιλούν με τα παιδιά τους είτε κάνουν κήρυγμα, είτε προσποιούνται ότι τα ακούν, ενώ στην πραγματικότητα επαναλαμβάνουν τις δικές τους απόψεις ή πολύ χειρότερα τους κουνούν επικριτικά το δάχτυλο.

Πώς, λοιπόν, θα γίνετε καλός ακροατής;
  • Δείξτε προσοχή. Σταματήστε ότι κάνετε και ακούστε το παιδί σας, δείχνοντας του έμπρακτα ότι ενδιαφέρεστε για αυτό και το πρόβλημα που το απασχολεί, όσο ασήμαντο κι αν σας φαίνεται.
  • Κατανοήστε τα συναισθήματα του. Τα μικρά παιδιά δεν μπορούν ακόμα να εκφράσουν με ακρίβεια τα συναισθήματα τους. Βοηθήστε το παιδί να περιγράψει αυτά που νιώθει (ζήλια, θυμό, απογοήτευση κλπ) και πείτε του ότι καταλαβαίνετε γιατί αισθάνεται έτσι, ακόμα κι αν δεν συμφωνείτε.
  • Μην επιμένετε. Αν το παιδί δεν θέλει ή δεν είναι έτοιμο να σας μιλήσει, μην το πιέζετε. Απλά δείξτε του ξεκάθαρα πώς όταν θελήσει να μιλήσει, θα είστε εκεί.
  • Μην είστε επικριτικοί. Κανένα παιδί δεν πρόκειται ποτέ να μιλήσει ειλικρινά στους γονείς του, αν γνωρίζει ότι η πρώτη τους αντίδραση θα είναι να το τιμωρήσουν ή να του βάλουν τις φωνές.
  • Βοηθήστε το παιδί να βρει τη λύση στο πρόβλημα του. Καλό θα είναι να μην σπεύσετε σαν από μηχανής θεός να διορθώσετε τα πράγματα, αλλά να το καθοδηγήσετε, ώστε να βρει το ίδιο την λύση.

Αν μάθετε να ακούτε τα παιδιά σας από τώρα που είναι μικρά, τότε θέτετε τις βάσεις για να συνεχίσετε να έχετε μια υγιή επικοινωνία, καθώς αυτά θα μεγαλώνουν.