Η ζωή μετά την απιστία. Πώς προχωράς;


Η απιστία, και δη όταν την αντικρίζει κανείς με τα ίδια του τα μάτια, είναι ίσως το μεγαλύτερο σοκ που μπορεί να υποστεί μια σχέση, και πολύ συχνά οδηγεί στον χωρισμό. Ένας χωρισμός, όμως, ακόμα κι αν έχει προκύψει μετά από ένα τόσο δυσάρεστο γεγονός, δε φέρνει και το τέλος του κόσμου.

  • Θρηνήστε ελεύθερα
Ο πόνος της απιστίας, ειδικά όταν αυτή προέρχεται από το άλλο σας μισό, είναι τρομερός. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να τον καταπνίξετε: Κλάψτε, χτυπηθείτε, εκφράστε κάθε πιθανό συναίσθημα πόνου και οργής, για όσο χρόνο χρειαστείτε.

Η διαδικασία της επούλωσης ενός τόσο επίπονου τραύματος θα πάρει καιρό. Δεν θα σας είναι εύκολο να ξεπεράσετε το πόσο αδικηθήκατε: Η ζωή σας έγινε άνω-κάτω χωρίς ουσιαστικά να έχετε φταίξει. Οι ειδικοί λένε ότι θα χρειαστείτε περίπου 3 με 4 μήνες για να σταματήσετε να πονάτε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν μέρες καλές και κακές μέχρι τότε. Υπομονή, λοιπόν. Κάθε μέρα που περνά είναι υπέρ σας.

  • Μάθετε -έστω λίγες- λεπτομέρειες
Ποια είναι; Πού γνωρίστηκαν; Πόσο καιρό συμβαίνει; Δεν χρειάζεται να μάθετε κάθε ανατριχιαστική λεπτομέρεια, αλλά για να μπορέσετε να ξεπεράσετε τον πόνο πρέπει να βρείτε κάποια ευκαιρία να μιλήσετε μαζί του, ώστε να σας απαντηθούν κάποια ερωτήματα και να μπορέσετε να προχωρήσετε. Και μην κάνετε το λάθος να ρωτάτε πράγματα για εκείνη σε σύγκριση με εσάς, γιατί αν είναι ειλικρινής μπορεί να σας δώσει απαντήσεις που δεν θα σας αρέσουν, ενώ αν σας «χρυσώσει» το χάπι, εύλογα θα τον ρωτήσετε «τότε γιατί το έκανες;» και η απάντηση εδώ δεν θα σας οδηγήσει πουθενά.

  • Μιλήστε εκεί που πρέπει
Το πιθανότερο είναι ότι μετά από ένα τέτοιο συμβάν νιώθετε την ανάγκη να τον πιάσετε και να αρχίσετε να ουρλιάζετε, να τον βρίζετε και να πείτε σε όλους για «κατορθώματά» του. Μην το κάνετε –ειδικά αν έχετε και παιδιά. Περιμένετε να εξατμιστεί η οργή και το στρες που νιώθετε για να μην φτάσετε να πείτε (ή και να κάνετε) πράγματα που θα μετανιώσετε μετά.
Επιπλέον, όταν θα αρχίσετε να το συζητάτε, κάντε το μόνο με τις πολύ στενές σας φίλες που ξέρετε πως θα σας ακούσουν χωρίς να σας κρίνουν και μην αφήσετε όλο τον υπόλοιπο κόσμο να έχει άποψη για την σχέση σας. Γιατί αν τελικά τον δεχθείτε πίσω, όχι μόνο θα πρέπει να τον συγχωρέσετε αλλά και να τον υπερασπιστείτε στα αρνητικά σχόλια και αυτό θα σας είναι δυσβάσταχτο.

Φυσικά, όσο αφάνταστα υποστηρικτικές κι αν είναι οι κολλητές σας, μπορεί να μην έχουν την απαραίτητη αντικειμενική άποψη ενός επαγγελματία ψυχολόγου, ο οποίος θα σας βοηθήσει να δείτε κάποια πράγματα πιο καθαρά μέσα από την δύσκολη αυτή φάση. Ένας ψυχολόγος, για παράδειγμα, μπορεί να σας οδηγήσει να δείτε ως εξωτερικός παρατηρητής τι προβλήματα μπορεί να υπήρχαν στη σχέση σας, ώστε να τα αποφύγετε στο μέλλον.

  • Φροντίστε τον εαυτό σας
Πέρα από το δίκιλο παγωτό στο οποίο θα βρίσκετε καταφύγιο τα βράδια, φροντίστε τον εαυτό σας και με πιο υγιεινούς τρόπους: Ξεκουραστείτε, φάτε λίγο καλύτερα, απολαύστε αφρόλουτρα και μασάζ. Βρείτε τρόπους να αντιμετωπίσετε ολιστικά το στρες που νιώθετε, για να ανακουφίσετε ταυτόχρονα και τον πόνο του χωρισμού.

Επίσης, αποφύγετε τις καταχρήσεις, όπως αλκοόλ και τσιγάρα. Ισως να τα χρειαστείτε τις πρώτες ημέρες. Αλλά, ειδικά το αλκοόλ, μειώνει τις αναστολές και επιτρέπει στα τρομερά αρνητικά συναισθήματα που νιώθετε να εκδηλώνονται πιο εύκολα. Είπαμε και παραπάνω, όμως, ότι θα χρειαστεί να παραμείνετε ψύχραιμη, αν δεν θέλετε να μετανιώνετε μετά.

Κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε και θα σας βοηθήσουν να «χαθείτε» λίγο τις πρώτες ημέρες του χωρισμού είναι να δείτε μία ταινία, κατά προτίμηση κάποια που θα σας φτιάξει τη διάθεση και θα σας θυμίσει πως όλοι οι άνθρωποι έχουν την δική του ιστορία, καλή ή κακή, και ότι δεν είστε η μοναδική στην κόσμο που της συνέβη κάτι τόσο τρομερό. Η γυμναστική είναι ένας ακόμα καλός τρόπος να δείτε τη ζωή σας με άλλο μάτι, λίγο πιο δυναμικά, ειδικά αν αποφασίσετε να ξεκινήσετε κάποια πολεμική τέχνη. Εναλλακτικά, η γιόγκα και ο διαλογισμός θα σας βοηθήσουν να χαλαρώνετε και να σκέφτεστε πιο καθαρά.

  • Αφήστε τις κατασκοπίες
Αν σκοπεύετε να περάσετε την υπόλοιπη ζωή σας ελέγχοντας μανιωδώς το κινητό του, την κίνηση της πιστωτικής του και τα e-mail του, δεν θα μπορέσετε ποτέ να ηρεμήσετε και να γίνετε ευτυχισμένη. Το χειρότερο είναι, μάλιστα, αν σας πιάσει μανία καταδίωξης, ότι δεν θα ησυχάσετε μέχρι να βρείτε «κάτι» και αν βρείτε, το μόνο που θα καταφέρετε θα είναι να πληγωθείτε για μία ακόμα φορά.

  • Ό,τι κι αν αποφασίσετε τελικά, συγχωρέστε τον
Η απόφαση αν θα μείνετε με τον σύντροφό σας αφού σας απάτησε ή όχι είναι δύσκολη. Από τη μία μπορεί να τον αγαπάτε ακόμα, από την άλλη θα μπορέσετε ξανά να τον εμπιστευτείτε; Και όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι και εκείνος θέλει να προσπαθήσετε να είστε ξανά μαζί.

Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν πως σε αυτές τις περιπτώσεις οι ερωτήσεις που πρέπει να θέσετε στον εαυτό σας, για να οδηγηθείτε σε μία απόφαση είναι οι εξής:

1. Πόσο καλή ήταν η σχέση σας πριν την απιστία; Ήταν η απιστία του ένα μεγάλο λάθος ή το οριστικό χτύπημα σε μία σχέση, που είχε έτσι κι αλλιώς τελειώσει;

2. Έχει μετανιώσει; Υποστηρίζει ακόμα τους λόγους, που τον οδήγησαν στην πράξη αυτή ή κάνει σοβαρή προσπάθεια να φτιάξουν τα πράγματα μεταξύ σας;

3. Μπορείτε να τον συγχωρήσετε; Αν επειτα από κάποιο χρονικό διάστημα βλέπετε ότι δε μπορείτε να ξεπεράσετε το συμβάν και να συνεχίσετε τη ζωή σας ευτυχισμένοι, μη μένετε μαζί του. Κάτι τέτοιο θα είναι μαρτυρικό και για τους δυο σας.

Οποια απόφαση κι αν πάρετε τελικά, όποτε και να την πάρετε, οι ειδικοί λένε ότι η συγχώρεση είναι απαραίτητη από εσάς, για να μπορέσετε να συνεχίσετε τη ζωή σας. Όπως λένε οι ψυχολόγοι, η συγχώρεση δεν θα είναι ένα δώρο για εκείνον, αλλά για εσάς. Δεν σημαίνει ότι θα ξεχάσετε ό,τι έκανε ή ότι θα επιτρέψετε να ξανασυμβεί, αλλά ότι διώχνετε την οργή και τη μνησικακία που σας «τρώει».
Προφανώς το γεγονός θα σας κάνει να νιώθετε λυπημένοι, αλλά δεν θέλετε να είστε ένας κακός, θυμωμένος άνθρωπος για μια ζωή.


www.govastileto.gr