Κρίσεις πανικού: Πώς να τις αντιμετωπίσετε




Όποιος έχει βιώσει έστω μια φορά την κρίση πανικού, τότε σίγουρα καταλαβαίνει περί τίνος πρόκειται. Δεν είναι ασθένεια, δεν την περιμένεις, καθώς έρχεται αναπάντεχα και έχει ψυχοσωματικά συμπτώματα, όπως ταχυπαλμία, ναυτία, άγχος, εφίδρωση, τρόμος, ισχυρό αίσθημα φόβου, πόνο στο στήθος, δύσπνοια και ρίγος.

Το ερώτημα είναι: Πώς πρέπει να αντιδράσουμε εκείνη την στιγμή της κρίσης;

Κατ'αρχήν, θα πρέπει να ξέρεις ότι καλό είναι αν υποφέρεις από κρίσεις πανικο να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό, για να κατεφέρεις να απαλλαγείς από το πρόβλημα.


Υπάρχουν όμως και κάποια κόλπα που θα σε βοηθήσουν κατά τη διάρκεια μιας κρίση πανικού:

  • Bαθιές αναπνοές
:  Σε τέτοιες περιπτώσεις να θυμάσαι ότι είναι καλό να συγκεντρωθείς στην αναπνοή σου. Οι ασκήσεις αναπνοής βοηθούν πολύ. Προσπάθησε κατά τη διάρκεια της κρίσης, να μην κάνεις άσχημες σκέψεις. Κάνε εισπνοές και εκπνοές περίπου ανά τρία δευτερόλεπτα.
  • Θετικές σκέψεις :
Εκείνη την ώρα της κρίσης, βομβαρδίζεσαι από αρνητικές σκέψεις. Μπορεί να σου ακούγεται τρομερά δύσκολο, αλλά είναι φοβερά σημαντικό, εκείνη την ώρα προσπάθησε να κάνεις θετικές σκέψεις. Κάνε εικόνα κάτι που σε χαλαρώνει και κάνε focus σε αυτήν και όχι στις φοβίες που έχεις.
  • Δεν κινδυνεύεις:
Είναι τόσα πολλά και τόσο έντονα τα συμπτώματα εκείνη τη στιγμή που πμπορεί να σκέφτεσαι ότι πεθαίνεις. Και βέβαια κάτι τέτοιο χειροτερεύει την κατάστασή σου. Οπότε θα βοηθούσε πολύ να σκεφτεσαι ότι δεν κινδυνεύεις.
  • Όχι μετακινήσεις:
Επειδή μια κρίση πανικού μπορεί να σε βρει οπουδήποτε, στο γραφείο, στο σπίτι ή ακόμα και έξω στον δρόμο, καλό είναι να μην μετακινηθείς μέχρι να περάσει. Μην οδηγήσεις, ενώ περνάς την κρίση πανικού, γιατί κινδυνεύεις και εσύ και οι άλλοι. Καλύτερα να μείνεις εκεί που είσαι ή να τηλεφωνήσεις σε κάποιον δικό σου για να σε μεταφέρει κάπου.
  • Μίλησε σε κάποιον : Μη διστάσεις να μιλήσεις σε κάποιον που είναι κοντά σου εκείνη τη στιγμή και να του πεις τί ακριβώς αισθάνεσαι. Μπορείς επίσης να τους ζητήσεις να σε βοηθήσουν με τις αναπνοές. 

Να θυμάσαι ωστόσο ότι αυτή η διαταραχή των κρίσεων πανικού θεραπεύεται με ψυχοθεραπεία ή αν ο γιατρός το κρίνει απαραίτητο με φαρμακευτική αγωγή. Καλό θα ήταν να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό, ιδιαίτερα αν οι κρίσεις πανικού είναι συχνές, αλλά να ξέρεις ότι ως έναν μεγάλο βαθμό, είναι στο χέρι σου και στο μυαλό σου να το ξεπεράσεις.
 



Μαρία Φραγκάκη

e-mail: maria.fragaki@mother.gr 
Twitter: @FragakiMaria

Like(!) τη σελίδα μας στο Facebook: mothergr
Ακολουθήστε μας στο twitter: @mothergr