Πώς επιλέγουμε παιδικά παπούτσια


Μέχρι το μωράκι σας να κάνει τα πρώτα του βήματα, οι παιδίατροι συστήνουν να αφήνετε τα ποδαράκια του ελεύθερα, χωρίς παπουτσάκια. Όταν όμως αρχίσει να περπατά, τότε ήρθε η ώρα να του αγοράσετε ένα καλό ζευγάρι παπούτσια.

Όταν επιλέγετε παπούτσια για το παιδί σας δεν πρέπει να παρασύρεστε από τα χρώματα ή τις επιταγές της μόδας. Φροντίστε να αγοράσετε παπούτσια αναπαυτικά από μαλακό δέρμα που θα επιτρέπουν στο πόδι να αναπνέει και με πάτο από λάστιχο ή άλλο υλικό που δεν γλιστράει, ώστε να αποφύγετε τις πτώσεις. Επίσης, επιλέξτε παπούτσια που αγκαλιάζουν την φτέρνα και είναι κλειστά μπροστά, ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες, γιατί εξασφαλίζουν μεγαλύτερη σταθερότητα.

Πώς όμως διαλέγουμε το σωστό νούμερο; Συνήθως οι γονείς πιέζουν το μεγάλο δάχτυλο, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό, καθώς τα παιδιά τείνουν να μαζεύουν τα δάχτυλα τους. Ζητήστε από την πωλήτρια να μετρήσει το πόδι του παιδιού σας και μόλις φορέσει το αντίστοιχο νούμερο, ελέγξτε αν τα δάχτυλα του κουνιούνται ελεύθερα μέσα στο παπούτσι. Αν υπάρχει ένα περιθώριο γύρω στο 1,5 εκατοστό, τότε βρήκατε το κατάλληλο μέγεθος. Μην αγοράζετε παπούτσια μεγαλύτερου μεγέθους από αυτό που πρέπει, γιατί το παιδί θα δυσκολεύεται στο περπάτημα και θα βγαίνει συνέχεια το πόδι του από το παπούτσι.

Να θυμάστε ότι τα ποδαράκια των παιδιών τα πρώτα χρόνια μεγαλώνουν πολύ γρήγορα, γι’ αυτό θα πρέπει να ελέγχετε κάθε 3 περίπου μήνες το μήκος τους. Αν παρατηρήσετε κόκκινα σημάδια από χτυπήματα, φουσκάλες και κάλους ή αν το πόδι του παιδιού δεν μπαίνει με ευκολία στο παπούτσι, τότε ήρθε η ώρα να αλλάξετε νούμερο.