Να καταναλώνω γλυκά στην εγκυμοσύνη;



Οι έγκυες, που καταναλώνουν πολλά γλυκά και γενικά προϊόντα που περιέχουν ζάχαρη, κατά το πρώτο τρίμηνο της κυοφορίας τους, έχουν περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν παχύσαρκα μωρά από ό,τι εκείνες που προσέχουν περισσότερο και τρώνε λιγότερη ζάχαρη.

Η Suzanne Phelan, αναπληρώτρια καθηγήτρια κινησιολογίας στο California Polytechnic State University – San Luis Obispo, αναφέρει ότι: «συμβαίνει κάτι με την έκθεση της μήτρας σε μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και τη γέννηση βαρύτερου βρέφους. Ο παράγοντας κινδύνου βέβαια, είναι ανεξάρτητος από το σωματικό βάρος της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του αρχικού της βάρους».

Σύμφωνα με την έρευνα, οι μέλλουσες μαμάδες ίσως να χρειάζεται να περιορίσουν την κατανάλωση γλυκών, τουλάχιστον για τα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης τους, γιατί ενδεχομένως αυτή η νόστιμη κατά τα άλλα δραστηριότητά τους, να ευνοεί τον κίνδυνο ανάπτυξης παχυσαρκίας στο παιδί αργότερα.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες, που πήραν πάρα πολλά κιλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αύξαναν σημαντικά τις πιθανότητες το μωρό τους να γεννηθεί υπέρβαρο ή αργότερα να γίνει ένα παχύσαρκο παιδί.

Η Emily Oken¸ αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, που μελετά τη διατροφή των γυναικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συνιστά στις μητέρες να τρώνε γλυκά, αλλά όχι κάθε μέρα και όχι σε μεγάλες ποσότητες, ενώ τις προτρέπει να περπατάνε περισσότερο, να κάνουν ποδήλατο ή να κολυμπούν.