Χούμους μελιτζάνας
Σούπερ χούμους μελιτζάνας με θαλασσινό αλάτι και πάπρικα, ιδανικό για συνοδευτικό, αλλά και για να το απολαύσεις σκέτο, ως άλειμμα πάνω σε μια φέτα ψωμί ολικής.
Συστατικα
- 400 γρ. ρεβίθια, βρασμένα
- 3 μελιτζάνες
- 1 κρεμμύδι
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας ταχίνι
- 1 κ.γ. θαλασσινό αλάτι
- 80 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (συν έξτρα για ράντισμα)
- 3 κ.σ. φρεσκοστυμμένο χυμό λεμόνι
- Πάπρικα (προαιρετικά)
Οδηγιες
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
- Ετοιμάζουμε ένα μεγάλο ταψί στρώνοντας το με λαδόκολλα.
- Κόβουμε τις μελιτζάνες και τα κρεμμύδια σε μικρά κυβάκια, τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο και τα μεταφέρουμε στο ταψί που έχουμε ετοιμάσει.
- Ψήνουμε στους 180°C για 40 λεπτά.
- Ξεπλένουμε τα ρεβίθια σε κρύο νερό και τα ρίχνουμε στο μπλέντερ.
- Προσθέτουμε το ταχίνι, τις σκελίδες σκόρδου, αλάτι, το χυμό λεμόνι και λίγες κουταλιές της σούπας νερό. Τα χτυπάμε όλα μαζί στο μίξερ προσθέτοντας σιγά-σιγά το ελαιόλαδο.
- Όταν το μείγμα μας ομογενοποιηθεί και γίνει λείο και απαλό, το τοποθετούμε σε ένα πιάτο.
- Ραντίζουμε από πάνω με έξτρα ελαιόλαδο.
- Για έξτρα διακόσμηση, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το ξύσμα από το λεμόνι, μερικά ρεβίθια και λίγα κυβάκια μελιτζάνας.
Πηγή: Cool Artisan
