Ποιες οι αιτίες της χριστουγεννιάτικης μελαγχολίας

Τι είναι για σένα τα Χριστούγεννα; Είναι μέρες χαράς ή ανήκεις σε εκείνες που πέφτουν ψυχολογικά; Η ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα, γράφει για τους λόγους που μελαγχολούμε κατά τη διάρκεια της πιο χαρούμενης γιορτής του κόσμου και προτείνει τι μπορείς να κάνεις για να νιώσεις καλύτερα.

Ήρθαν τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά! Μέρες λαμπερές, γιορτινές, μέρες με διάρκεια, μέρες που «απαιτούν» τη χαρά, το γέλιο, το χρώμα…

Δεν είναι όμως για όλους το ίδιο, εφ'όσον είναι αρκετοί εκείνοι που μισούν ή απέχουν από τη λάμψη και τη μαγεία των Χριστουγέννων!

Ναι, αναφέρομαι στη μελαγχολία ή κατάθλιψη των Χριστουγέννων, έναν όρο που γίνεται όλο και πιο γνωστός στις μέρες μας.

Και τα συμπτώματα είναι παρόμοια με αυτά της κατάθλιψης: λύπη, στενοχώρια, άγχος, αίσθηση μοναξιάς (πραγματικής ή μη), ευερεθιστότητα, κλπ.

Γιατί μας πιάνει;

  • Οι περισσότεροι λένε πως τους ενοχλεί όλο αυτό το ψεύτικο που πλανάται στην ατμόσφαιρα και η υπερκατανάλωση των ημερών: «Πρέπει να ξοδέψεις για στολισμό, για δώρα, για τραπεζώματα, για τη Χριστουγεννιάτικη μαγεία…», όπου σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, τους θλίβει ακόμη περισσότερο, καθώς κάποιοι δε νιώθουν την τσέπη τους να αντέχει, αλλά και εκείνοι που αντέχει, θεωρούν «too much» όλο αυτό το …πανηγύρι!

  • Μαθαίνουμε ότι τις μέρες αυτές πρέπει να είμαστε γελαστοί και χαρούμενοι, επιβάλλεται μία χαρούμενη και γιορτινή οικογενειακή ατμόσφαιρα που μας γεμίζει θετικές προσδοκίες για το μέλλον.

  • Μην ξεχνάμε πως δεν έχουμε όλοι μας τις καλύτερες σχέσεις με το άλλο μας μισό ή ακόμα και με συγγενείς και φίλους. Όταν λοιπόν οι μέρες αυτές αντί να χαρακτηρίζονται από αγκαλιές και ευχαρίστηση που θα βρεθούμε όλοι μαζί, αποτελούν καταναγκαστικά έργα, σίγουρα είναι κάτι που δε μας ευχαριστεί αλλά νιώθουμε ότι πρέπει να το κάνουμε γιατί είναι…Χριστούγεννα!

  • Σίγουρα δεν είναι εύκολο να νιώθουμε όμορφα και να μας αγγίζει το κλίμα των ημερών όταν έχουμε χωρίσει και νιώθουμε να μας λείπει έντονα το άλλο μας μισό.

  • Ακόμα πιο δύσκολο όταν έχουμε χάσει αγαπημένα μας άτομα, όπου το πένθος σκουραίνει και τον εσωτερικό μας κόσμο και δε συμβαδίζει με το χρώμα των ημερών.

  • Όταν δεν έχω γύρω μου αγαπημένα άτομα, για διάφορους λόγους (μετανάστευση, απώλεια, εσωτερική μοναξιά, ασθένεια, κλπ.)

  • Είναι η εποχή που πολλοί κάνουμε τον απολογισμό της προηγούμενης χρονιάς, αλλά και της ζωής μας γενικότερα. Αν λοιπόν το πώς θα ήθελα να είμαι απέχει από το πώς είμαι, η ματαίωση και η απογοήτευση κυριαρχούν. Ίσως αν δεν ήταν αυτές οι τελευταίες μέρες και ο συμβολισμός τους, να μην έμπαινες στη διαδικασία να δεις τι έκανες, τι πέτυχες και τι όχι.

  • Και βέβαια δεν μπορούμε να αφήσουμε απ'έξω την αναγκαστική προσγείωση όπου το παραμύθι τελειώνει και αναγκαζόμαστε να αντιμετωπίσουμε ξανά την καθημερινότητα, όπως συμβαίνει με τη μελαγχολία μετά τις διακοπές και τη δυσκολία επαναφοράς στη ρουτίνα.

Να θυμάσαι…

Η μελαγχολία των γιορτών δεν έχει απαραίτητα να κάνει με τη γνωστή σε όλους μας κατάθλιψη, εκτός και αν προϋπάρχει και απλά πυροδοτείται ξανά.

Πρόκειται για μία περιστασιακή θλίψη ή και ένταση ακόμα που υποχωρεί μετά τις γιορτές, καθώς επιστρέφουμε στην καθημερινότητα.

Μπορεί να θυμίζει κατάθλιψη με τα συμπτώματα που εμφανίζει και την κακή διάθεση, αλλά δε χρειάζεται φαρμακευτική αντιμετώπιση.

Αν βέβαια η κατάσταση εξακολουθεί και παραμένει ίδια αρκετό καιρό μετά τα Χριστούγεννα, καλό θα είναι να αναζητήσουμε βοήθεια ειδικού, μήπως τελικά υπάρχουν σημεία που χρειάζεται να προσέξουμε.

Πηγή: www.tlife.gr