Ενδείξεις που λένε πως πρέπει να πίνετε περισσότερο νερό

Σε έναν τέλειο κόσμο όπου όλα θα γινόντουσαν με τον ιδανικό τρόπο, όλοι μας θα θυμόμασταν να πίνουμε την κατάλληλη ποσότητα νερού που απαιτείται ανά ημέρα.

Αλλά δεν ζούμε σε αυτόν τον τέλειο κόσμο οπότε ας το παραδεχθούμε: για τους περισσότερους από εμάς, η φράση «να πιω όσο νερό πρέπει» δεν βρίσκεται στη καθημερινή μας λίστα με τα πράγματα που έχουμε να κάνουμε.

Όταν δεν πίνεις ωστόσο αρκετή ποσότητα νερού ώστε να αναπληρώνεται στο σώμα σου το μέγεθος των υγρών που χάνεται κάθε μέρα λόγω της ούρησης, της εφίδρωσης, ακόμα και της αναπνοής, αρχίζετε να εισέρχεστε σε κατάσταση αφυδάτωσης.

Και η αφυδάτωση δεν σας κάνει μόνο να αισθάνεστε διψασμένοι. Μπορεί επίσης να έχει σημαντικό αντίκτυπο στον τρόπο λειτουργίας ολόκληρου του σώματός σας.

Πιθανώς, έχετε ακουστά τον κανόνα που λέει ότι θα πρέπει να πίνετε οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα. Αυτό όμως δεν είναι τόσο ακριβές αφού έχει αποδειχθεί ότι η ποσότητα νερού που πρέπει να πίνουμε ποικίλλει ανάλογα με το άτομο.

«Τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι χρειάζονται περισσότερο νερό για να παραμείνουν ενυδατωμένοι», λέει ο Σεθ Σμιθ, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ορθοπαιδικής και Αποκατάστασης του Πανεπιστημίου της Φλόριντα.

Οι άνθρωποι που παίρνουν ορισμένα φάρμακα, έχουν ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου ή πρόσφατα είχαν μια ιογενή ασθένεια, πρέπει να πίνουν ακόμα περισσότερα.

Επίσης, αν ζείτε σε ένα περιβάλλον με ζεστό και υγρό κλίμα ή ασκείστε τακτικά και άρα ιδρώνετε, είστε πιο ευαίσθητοι στην αφυδάτωση και το πόσο νερό πίνετε καθημερινά είναι κάτι που πρέπει να σας απασχολεί μονίμως.

Ακόμα, όσο μεγαλύτερο είναι το βάρος σας τόσο περισσότερο και το νερό που πρέπει να πίνετε.

Πως μπορείτε να ξέρετε ότι πρέπει να αυξήσετε την ποσότητα του νερού που πίνετε; Το σώμα σας στέλνει τα κατάλληλα σημάδια αρκεί να μπορείτε να τα καταλάβετε. Ένα τέτοιο σημάδι είναι η δίψα αλλά όχι το μοναδικό. Υπάρχουν και άλλα:

Ξερό στόμα

Το ξηρό στόμα είναι ένας μήνυμα από το σώμα πως πρέπει να πιείτε παραπάνω νερό. Ο οργανισμός σας δεν μπορεί να παράγει αρκετό σάλιο αν δεν έχει αρκετά υγρά. Μια επίπτωση του ξεραμένου στόματος είναι η δύσοσμη αναπνοή, που μπορεί να προκληθεί.

Σκούρο χρώμα στα ούρα

Όσο πιο πλήρες είναι το σώμα σας σε επίπεδο πρόσληψης νερού, τόσο πιο καθαρά θα είναι τα ούρα σας. Αν έχουν πιο σκούρο χρώμα, αυτό πως πρέπει να πίνετε περισσότερο νερό.

Μείωση της επιθυμίας για ούρηση

Το νερό βοηθά τα νεφρά σας να απομακρύνουν τα απόβλητα από το αίμα σας με τη μορφή ούρων. Εάν τα νεφρά σας δεν λαμβάνουν αρκετό νερό για να τα αποβάλλουν από το σώμα σας, απλά δεν θα έχετε επιθυμία για ούρηση τόσο συχνά.

Αντ ‘αυτού, κρατάτε αρνητικά στοιχεία στον οργανισμό σας και αν είστε αφυδατωμένοι για χρόνια, μπορεί να προκληθούν ακόμα σοβαρότερα προβλήματα με την πάροδο του χρόνου με πιο επώδυνο από αυτά τις πέτρες στα νεφρά.

Ξηρό δέρμα

Το δέρμα σας αποτελεί το μεγαλύτερο κομμάτι του σώματός σας και, όπως και κάθε άλλο όργανο, χρειάζεται τη σωστή ποσότητα αίματος για να λειτουργεί.

Αν παρατηρήσετε ότι το δέρμα σας είναι ξηρότερο από το συνηθισμένο, μην νομίζετε πως ξεμπερδεύετε μόνο με μια ενυδατική κρέμα. Αυτό μπορεί να είναι σημάδι ότι δεν έχετε το απαιτούμενο νερό στο σώμα σας και θα πρέπει να προσθέσετε περισσότερο.

Χαμηλή αρτηριακή πίεση

Το υγρό μέρος του αίματος που ρέει μέσα μας αποτελείται από νερό, πρωτεΐνες και αλάτι. Χωρίς αρκετό νερό, το αίμα πήζει και είναι πολύ πιο δύσκολο να ρέει μέσα από το σώμα και να φτάνει αποτελεσματικά στα όργανα που το χρειάζονται.

Μυϊκές κράμπες

Όταν είστε αφυδατωμένοι, το αίμα σας γίνεται πιο πηχτό και ο συνολικός όγκος αίματος στο σώμα σας πέφτει. Έτσι, όταν δεν ενυδατώνεστε σωστά, το σώμα σας «αναρωτιέται»: ποια μέρη χρειάζονται περισσότερο το αίμα; «Η καρδιά κερδίζει τους μύες», λέει ο Σμιθ που εξηγεί πως η ανεπαρκής ροή αίματος στους μύες προκαλεί κράμπες.

Δυσκοιλιότητα

Όπως το νεφρικό σύστημα, έτσι και το πεπτικό σύστημα χρειάζεται άφθονο νερό για να λειτουργεί ομαλά. Το νερό επιτρέπει στο φαγητό να διαλύεται στα έντερά σας και τα διατηρεί τόσο υγιή όσο και αποτελεσματικά.

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα σημάδι ότι δεν υπάρχει αρκετό νερό για να κινήσει τα απόβλητα μέσα στο σώμα και να τα μεταφέρει έξω από αυτό.

Κόπωση

Το να νιώθεις πολύ συχνά κουρασμένος είναι κάτι που προκαλείται από την αφυδάτωση. Όταν δεν έχετε αρκετό νερό στο σώμα σας, η πίεση του αίματος σας πέφτει, η ροή του αίματος στον εγκέφαλό σας επιβραδύνεται και ο καρδιακός σας ρυθμός αυξάνεται, με αποτέλεσμα να εξαντλείστε.

Πονοκέφαλοι

Εάν ο εγκέφαλός σας δεν λαμβάνει αρκετά υγρά για να λειτουργήσει σωστά, προκύπτει μια σειρά συμπτωμάτων. Οι πονοκέφαλοι είναι το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα και η αφυδάτωση είναι επίσης μια κοινή αιτία ημικρανίας.

Οι ζαλάδες και οι λιποθυμίες είναι μερικές από τις πιο ακραίες ενδείξεις ότι ένα άτομο πρέπει να πιει αμέσως όσο πιο πολύ νερό μπορεί. 

Πηγή: www.runnfun.gr