Αγορά και πλύσιμο βρεφικών ρούχων

Το βρέφος έχει αυξημένες ανάγκες σε ρούχα, καθώς λερώνεται εύκολα και γενικά για λόγους υγιεινής είναι αναγκαίο να το αλλάζετε συχνά.

Ποια είναι λοιπόν τα σημεία προσοχής στην αγορά και το πλύσιμο των βρεφικών ρούχων;

Όπως προαναφέραμε, το μωρό σας έχει αυξημένες ανάγκες σε ρουχαλάκια. Άρα λοιπόν φροντίστε να αγοράσετε αρκετά από το κάθε είδος για να μη βρεθείτε ποτέ στη δυσάρεστη θέση να μην έχετε πλυμένα ενώ πρέπει να το αλλάξετε.

Επειδή οι ρυθμοί ανάπτυξης του μωρού μπορούν να θέσουν σε αχρησία ένα ρούχο σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, καλό είναι να τα αγοράζετε μεγαλύτερα από το νούμερό του για να φορεθούν και μελλοντικά.

Όταν αγοράσετε νέο ρουχαλάκι, δεν το συζητάμε ότι πρέπει οπωσδήποτε να το πλύνετε πριν το φορέσει το μωρό για να απολυμανθεί από τυχόν σκόνη και άλλες βλαβερές ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν δερματικά στο μωρό.

Καλό είναι να τα πλένετε σε χαμηλή θερμοκρασία, με ειδικό απορρυπαντικό για βρεφικά ρούχα και να προσθέσετε μαλακτικό για να έχουν απαλή υφή.

Και αυτό διότι ενδέχεται να προκληθούν ερεθισμοί στο ευαίσθητο βρεφικό δέρμα με τα απορρυπαντικά που χρησιμοποιείτε για τα δικά σας ρούχα.

Χρησιμοποιήστε τη σωστή δόση απορρυπαντικού, σύμφωνα με τον πίνακα δοσολογίας. Το να προσθέσουμε μεγαλύτερη δόση, δε σημαίνει ότι τα ρούχα θα καθαρίσουν καλύτερα. Αντιθέτως, μπορεί να μην ξεβγαλθούν καλά!

Να βάζετε τακτικά πλυντήριο με άπλυτα ρουχαλάκια του μωρού και να μην περιμένετε να γεμίσει ασφυκτικά. Κάπως έτσι θα υπάρχει μόνιμη διαθεσιμότητα σε οποιοδήποτε ρουχαλάκι χρειαστείτε στην κάθε περίσταση.

Και βέβαια να βάζετε ξεχωριστό πλυντήριο για τα βρεφικά ρούχα και ξεχωριστό για τα δικά σας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις θα χρειαστεί να πλύνετε κάποια ρουχαλάκια στο χέρι, αν και δε συνίσταται κάτι τέτοιο λόγω περιορισμένου χρόνου. Αν η ετικέτα αναφέρει ότι μπορεί να πλυθεί στο πλυντήριο, προτιμήστε το.

Τέλος, πάντοτε να σιδερώνετε για να αποστειρωθούν με τον ατμό και μόνο όταν έχουν στεγνώσει πλήρως από τυχόν υγρασία από το σιδέρωμα να τα τοποθετείτε στο συρτάρι.