Ταξίδι την περίοδο της εγκυμοσύνης

Ποιος είπε ότι μια έγκυος δεν έχει δικαίωμα να κάνει ένα ταξιδάκι; Φυσικά και μπορεί, αρκεί να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις για να μην προκύψουν δυσάρεστες εκπλήξεις. Μη λειτουργήσετε κατά το δοκούν πριν ζητήσετε τη συμβουλή του γιατρού σας. Αναφέρετέ του όσες περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε, όπως το μέσο που θα ταξιδέψετε, το χρόνο που θα διαρκέσει το ταξίδι, τις κλιματικές συνθήκες που θα συναντήσετε και πολλά ακόμα. Αν σας πει ότι είναι ασφαλές το ταξίδι, προχωρήστε το. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να συμβιβαστείτε με κάτι πιο απλό. Αν τελικά πάρετε το πράσινο φως από το γιατρό, φροντίστε να έχετε ολοκληρώσει όλους τους απαραίτητους ελέγχους και τις εξετάσεις και γενικά να μην υπάρχει καμία εκκρεμότητα που αφορά την εγκυμοσύνη σας. 

Το θέμα είναι να λειτουργήσετε υπεύθυνα και βέβαια να έχετε άδειο το κεφάλι σας στις διακοπές. Να έχετε μαζί σας όλα τα έγγραφα που τυχόν θα χρειαστούν σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο να μεταβείτε σε ιατρείο ή νοσοκομείο. Και βέβαια μην ξεχάσετε τα φάρμακα και τις βιταμίνες που παίρνετε. Πρέπει να είσαστε οργανωμένη και προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα, ιδιαίτερα αν οι μέρες παραμονης σας εκτός σπιτιού είναι αρκετές. Ένα βασικό κριτήριο επιλογής προορισμού θα πρέπει να είναι το να βρίσκεστε κοντά σε κάποια ιατρική μονάδα. Καλώς ή κακώς, είναι μια περίοδος που δεν αποφασίζετε μόνο με βάση τα γούστα σας! Αν το ταξίδι είναι με αυτοκίνητο, καλό είναι να αποφεύγεται να οδηγήσει η έγκυος αν διανύει τους τελευταίους μήνες κύησης.

Ένα ακόμα σημείο προσοχής είναι να κινηθείτε σε οδικό δίκτυο ομαλό, χωρίς πολλές λακκούβες και να κάνετε συχνές στάσεις για να κατεβαίνετε λίγο από το όχημα. Αποφύγετε απότομες επιταχύνσεις και γενικά νευρική οδήγηση, η οποία μπορεί να δημιουργήσει καταστάσεις. Και βέβαια το ιδανικό είναι ο σύντροφός σας να μη σας αγχώνει με τον τρόπο που οδηγεί. Το ταξίδι με αεροπλάνο καλό είναι να αποφεύγεται, ιδιαίτερα αν είναι πολύωρο. Και πάλι βέβαια θα πρέπει να προηγηθεί συνεννόηση με το γιατρό σας, αφού μπορεί να κρίνει ότι είναι απόλυτα ασφαλές. Και με το πλοίο μπορείτε να ταξιδέψετε, αφού σας προσφέρει τη δυνατότητα να μην είσαστε στατική για ώρες και να μετακινείστε για να γίνεται καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. Περιττό βέβαια να πούμε ότι πρέπει να αποφευχθεί ταξίδι όταν έχει θαλασσοταραχή.