Ο διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου

Ο διαβήτης τύπου 2 σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου και θανάτου από συγκεκριμένες μορφές τους, σύμφωνα με νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στο 54ο ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Μελέτη του Διαβήτη στο Βερολίνο.

Επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής την Δρ. Χουλντα Χρουντ Μπτζορνσντοτιρ, από το Σουηδικό Εθνικό Αρχείο για το Διαβήτη, ανέλυσε στοιχεία για πάνω από 450.000 άτομα στη Σουηδία με διαβήτη τύπου 2, που είχαν ενταχθεί στο αρχείο την περίοδο 1998-2014.

Στη συνέχεια, συνέκριναν με πάνω από δύο εκατομμύρια άτομα χωρίς διαβήτη που είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση για επτά χρόνια.

Οι ερευνητές εστίασαν σε 12 μορφές καρκίνου.

Αν και η μελέτη δεν εδραιώνει σχέση αιτίου–αποτελέσματος, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 είχαν 231% μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο ήπατος, 119% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν παγκρεατικό καρκίνο και 78% για καρκίνο της μήτρας.

Επιπλέον, τα άτομα με διαβήτη είχαν 56% υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του πέους, 45% για καρκίνο του νεφρού, 32% της χοληδόχου κύστης και του χοληφόρου πόρου και 21% για καρκίνο του στομάχου.

Επίσης, είχαν 20% μεγαλύτερο κίνδυνο για ορθοκολικό καρκίνο και καρκίνο της ουροδόχου κύστης, αλλά ο κίνδυνος για καρκίνο του μαστού ήταν 5% αυξημένος.

Όταν οι ερευνητές εστίασαν στα αποτελέσματα σε εύρος δεκαετίας, διαπίστωσαν ότι υπήρχε 38% μεγαλύτερη αύξηση στις νέες περιπτώσεις παγκρεατικού καρκίνου και 30% μεγαλύτερη αύξηση στη συχνότητα καρκίνου του πνεύμονα στα άτομα με διαβήτη τύπου 2, συγκριτικά με άτομα που δεν έπασχαν από διαβήτη.

«Με τον αριθμό των ασθενών με διαβήτη να διπλασιάζεται σχεδόν τα τελευταία 30 χρόνια, η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της πρόληψής του προς όφελος της γενικότερης υγείας μας», υπογράμμισε η Δρ. Μπτζορνσντοτιρ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πάνω από 415 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από διαβήτη σήμερα, δηλαδή ένα στους 11 ενήλικες και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί στα 642 εκατομμύρια μέχρι το 2040. 

Πηγή: www.in.gr