Τραυματισμοί στη γυμναστική και τρόποι αντιμετώπισης

Η  γυμναστική έχει μπει δυναμικά στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια και όλο και με κάτι ασχολούμαστε. Άλλες πιο πολύ, άλλες πιο λίγο.

Βέβαια, δε λείπουν και οι τραυματισμοί, ειδικά αν γυμνάζεσαι συστηματικά με πρόγραμμα. Εντάξει, τι να κάνεις; Όλα στο πρόγραμμα είναι.

Και εφ'όσον έχουμε αποδεχτεί αυτό το γεγονός, τι λες να δούμε τους συνηθέστερους τραυματισμούς στη γυμναστική και πώς να τους αντιμετωπίσεις;

Η αλήθεια είναι ότι σε αυτό το άρθρο θα επικεντρωθούμε στο συχνότερους γυναικείους τραυματισμούς. Με αυτόν τον τρόπο θα ξέρεις πως να προσέξεις λίγο παραπάνω και τι να κάνεις εάν σου συμβεί.

Στραμπούληγμα αστραγάλου

Ξεκινάμε από το στραμπούληγμα του αστραγάλου γιατί πραγματικά είναι το ψωμοτύρι του αθλητιάτρου. Για κάποιο λόγο που ακόμα δεν ξέρουμε, όλοι και όλες ό,τι γυμναστική και αν κάνουμε καταφέρνουμε να στραμπουλίξουμε τον αστράγαλό μας.

Η λύση παρ'όλα αυτά είναι και απλή και γνωστή. Για να μην καταλήξεις με τον πάγο και το κούτσα-κούτσα, απλά βρες το αθλητικό με την κατάλληλη υποστήριξη για το πόδι σου!

Πονεμένα γόνατα

Η πλειονότητα των γυναικών πάσχει από κάποια πάθηση στα γόνατα και η γυμναστική είναι συνήθως η πρόκληση αυτού.

Μπορεί να είναι πιάσιμο ή τράβηγμα, μπορεί ακόμα να τραβάει και μέχρι το γοφό ο πόνος. Συνήθως τέτοιοι πόνοι εμφανίζονται αν κάνεις τρέξιμο.

Η λύση είναι για λίγο καιρό να το αφήσεις στην άκρη και πιάσε το ποδήλατο ή την κολύμβηση. Μια πιο ανάλαφρη άσκηση και θα ενδυναμώσει τους μύες, αλλά και δε θα τον επιβαρύνει σε σημείο να σε πεθαίνει στον πόνο.

Πόνος σε ώμο και κλείδα

Λόγω της μεγαλύτερης ευλυγισίας μας σε σχέση με τους άντρες, ο κίνδυνος για έναν τραυματισμό στον ώμο είναι μεγαλύτερος.

Όσες κάνουν κολύμβηση σίγουρα έχουν υποστεί από την πιο απλή φλεγμονή, μέχρι και πολύ έντονα τραβήγματα.

Μην ξεγελιέσαι, όμως, γιατί μπορείς άμα είσαι απρόσεκτη να το πάθεις και όταν κάνεις κάποια κίνηση στη Yoga.

Η καλύτερη λύση για αυτό το είδος του τραυματισμού είναι να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό που θα δει το πρόβλημα και θα σου συστήσει τις κατάλληλες για τον ώμο σου ασκήσεις. Γιατί θα πρέπει να ενδυναμώσεις τον μυ και να "δέσει" και πάλι σωστά!

Μηνίσκος/χιαστοί

Αφόρητος πόνος δεν το συζητώ που άμα το αποτελειώσεις το γόνατο δεν το γλιτώνεις το χειρουργείο.

Αρχικά για να αποφύγεις να καταστρέψεις τα γόνατά σου, κάνε σωστή προθέρμανση-επιτόπια πηδηματάκια, όχι έντονους κραδασμούς και σωστές προσγειώσεις στα πόδια, ώστε να μην επιβαρύνεις.  Επίσης ένα ζευγάρι καλά αθλητικά είναι must.

Στη δυσάρεστη περίπτωση που βρεθείς με το γόνατο διαλυμένο, σου προτείνουμε να πας για φυσικοθεραπείες. Μπορεί να νιώθεις καλύτερα, αλλά η φυσικοθεραπεία βοηθάει στην σωστή επαναφορά!

Πηγή: www.ediva.gr