Διαλέξτε το κατάλληλο παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου

Ένα από τα πιο απαραίτητα και σημαντικά «αξεσουάρ» του βρεφικού και παιδικού εξοπλισμού που θα χρειαστείτε, είναι το καθισματάκι του αυτοκινήτου.

Έρευνες έχουν δείξει ότι ένα σωστά τοποθετημένο κάθισμα αυτοκινήτου μπορεί να σώσει τη ζωή του παιδιού σας ακόμα και σε αυτοκινητιστικά ατυχήματα. Σχεδόν κάθε χρόνο χιλιάδες μικρά παιδιά σκοτώνονται ή τραυματίζονται σε τροχαία ατυχήματα. Μπορείτε να βοηθήσετε στην αποτροπή ενός τέτοιου ενδεχομένου, χρησιμοποιώντας σωστά το παιδικό κάθισμα του αυτοκινήτου σας.

Το κάθισμα που θα αγοράσετε πρέπει να ταιριάζει με το σωματότυπο του παιδιού αλλά και με το αυτοκίνητό σας, ώστε το παιδί σας να κάθεται πιο άνετα. Επιλέξτε με βάση το βάρος και το ύψος του παιδιού, ενώ οι ιμάντες του καθίσματος πρέπει να περνάνε πάνω από το κεφάλι του και να καταλήγουν πάνω από τους ώμους του.

Είναι πολύ σημαντικό να έχετε κατά νου πως το κόστος αγοράς ενός τέτοιου προϊόντος δεν πρέπει να αποτελεί τον καταλυτικό παράγοντα για την τελικά σας απόφαση.
Όταν θα κληθείτε να κάνετε αυτή την επιλογή, θα δείτε ότι υπάρχουν τέσσερεις διαφορετικοί τύποι παιδικών καθισμάτων αυτοκινήτου.

Είναι τα σκέτα καθίσματα, που λειτουργούν μόνο ως κάθισμα (όπως λέει και το όνομά τους!) και προσαρμόζονται στις πίσω θέσεις του αυτοκινήτου. Σε αυτά κάθονται μόνο μωρά που δεν ξεπερνούν το ένα έτος και δεν ζυγίζουν πάνω από 10 κιλά.

Υπάρχουν αυτά που μετατρέπονται σε κάθισμα και είναι δύο σε ένα! Δηλαδή τοποθετούνται στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου με οπτική προς τα πίσω και όχι μπροστά. Όταν το παιδί γίνει ενός έτους μπορεί να γυρίσει το κάθισμα και να βλέπει προς τα εμπρός και αυτό.

Τρίτος τύπος καθίσματος είναι αυτά που τοποθετούνται στην θέση του συνοδηγού και αφορούν τα παιδιά που είναι πάνω από ενός έτους και άνω των 20 κιλών.

Τέλος υπάρχουν και τα καθίσματα για μεγαλύτερα παιδιά (4 – 8 ετών) που ζυγίζουν 20 - 40 κιλά. Μετά από αυτή την ηλικία χρησιμοποιούν τη ζώνη του αυτοκινήτου όπως οι ενήλικες.

Πρέπει να θυμάστε ότι δεν πρέπει ποτέ να ξαναχρησιμοποιείτε παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου που έχουν εμπλακεί σε τροχαία ατυχήματα ή έχουν υποστεί οποιαδήποτε άλλη ζημιά.
Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες του κατασκευαστή που περιέχονται μέσα στη συσκευασία τους και ακολουθήστε τις πιστά για τη σωστή τοποθέτηση.