Ο νέος τρόπος μείωσης του άγχους με μουσική

Το άγχος είναι το αίσθημα φόβου, αγωνίας και πανικού που μπορεί να μας αποσυντονίσει εντελώς, να φέρει κρίσεις πανικού αλλά και να προκαλέσει προβλήματα υγείας. Το άγχος όμως δεν είναι κάτι καινούριο.

Πρώτη φορά γι'αυτό μίλησε ο Ιπποκράτης τον τέταρτο αιώνα προ Χριστού. Το πρόβλημα είναι πως στη σημερινή εποχή και συγκεκριμένα στη γενιά των millennials το άγχος έχει πάρει τρομακτικές διαστάσεις.

Έτσι οι επιστήμονες ψάχνουν για τρόπους μείωσης του άγχους και φαίνεται πως βρήκαν κάτι αποτελεσματικό.

Αν και οι κλασικές θεραπείες αποτελούνται από φάρμακα και ψυχανάλυση, υπάρχουν και οι ολιστικές θεραπείες με γιόγκα, μασάζ ή άλλες τεχνικές χαλάρωσης.

Η μουσικοθεραπεία είναι επίσης ένας τρόπος αντιμετώπισης του στρες, αλλά πρόσφατα ανακαλύφθηκε πως ένα συγκεκριμένο τραγούδι προκαλεί μείωση του άγχους έως 65%! 

Τι φταίει για το σύγχρονο άγχος

Το άγχος που αισθάνονται όσοι ανήκουν στη γενιά των millennials φτάνει τα όρια της απόγνωσης, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Γι'αυτό φαίνεται πως φταίει η τεχνολογία, η υπερβολή στις σχολικές εξετάσεις, αλλά και η υπερπροστατευτικότητα των γονιών.

Φαίνεται βέβαια πως και οι πολλές επιλογές αντί να είναι μία πολυτέλεια για τους ανθρώπους, είναι κάτι που προκαλεί στρες, 

Ποιοι έχουν το λιγότερο άγχος

Σύμφωνα με τον ψυχολόγο Pieter Kruger, οι άνθρωποι που δεν έχουν παρά λίγες επιλογές από το περιβάλλον τους είναι περισσότερο δυνατοί συναισθηματικά.

Σε αυτό συμβάλλει το γεγονός πως μπορούν να κατηγορήσουν τους άλλους αν τα πράγματα δεν πάνε καλά. Αντίθετα, όταν η επιλογή είναι δική μας, δεν υπάρχει κάποιος άλλος να κατηγορήσουμε παρά ο εαυτός μας.

Ο ρόλος των social media

Όπως φαίνεται, η τεχνολογία δε συμβάλλει στη μείωση του άγχους, παρά το αυξάνει επικίνδυνα. Πέρα από την ακτινοβολία των οθονών σε pc, laptop, tablet, η εξάρτηση από τα smartphone είναι εμφανής στους millennials.

Σπάνια δε χρησιμοποιούμε αυτά τα gadgets, όπως και είναι πολύ σπάνιο να μην έχουμε social media, γιατί αυτά προκαλούν ένα αίσθημα σύνδεσης με τον κόσμο.

Η σκοτεινή πλευρά των social media είναι η εξάρτησή μας να μαθαίνουμε τι κάνουν οι άλλοι. Αυτό είναι ένα φαινόμενο που ονομάζεται FOMO από τα αρχικά του fear of missing out και προκαλεί πολύ στρες.

Το τραγούδι για μείωση του άγχους

Απέναντι σε όλα αυτά που "βομβαρδίζουν" καθημερινά τον ψυχικό μας κόσμο, είναι η αντι-στρες μουσική. Μάλιστα επιστήμονες του "Mindlab International" στην Αγγλία ανακάλυψαν πως ένα τραγούδι προκαλεί μείωση του στρες κατά 65%!

Το τραγούδι λέγεται Weightless από τους Marcony Union και δημιουργήθηκε με σκοπό να μειώνει την πίεση και την κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες.

Πηγή: www.ediva.gr