Κίνδυνο υπέρτασης συνεπάγεται η εξωσωματική γονιμοποίηση

Τα παιδιά που έχουν προκύψει μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση έχουν εξαπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν υπέρταση στην εφηβεία, συγκριτικά με τα παιδιά που έχουν συλληφθεί φυσιολογικά, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American College of Cardiology.

Η υπέρταση ως γνωστόν θέτει τον άνθρωπο σε αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Βέρνης αξιολόγησαν δεδομένα υγείας για 96 μικρά παιδιά και παρατήρησαν ότι ένας στους επτά εφήβους που είχαν γεννηθεί έπειτα από θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης είχαν κλινικά υψηλή αρτηριακή πίεση μέχρι την ηλικία των 16 ετών, συγκριτικά με το 2,3% όσων η κύηση είχε προκύψει φυσιολογικά.

Επίσης παρατήρησαν ότι όλοι οι έφηβοι είχαν μέση υψηλότερη συστολική και διαστολική πίεση 119/71 mmHg έναντι 115/69, αντίστοιχα. Αλλά έπειτα από πέντε χρόνια που τους έλεγξαν και πάλι δεν προέκυψαν διαφορές.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα αποτελέσματα της μελέτης αναδεικνύουν μια σοβαρή πηγή ανησυχίας καθώς η εξωσωματική γονιμοποίηση συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων τα οποία με τη σειρά τους μπορεί να οδηγήσουν σε εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια.

«Η αυξημένη συχνότητα της αρτηριακής υπέρτασης στο δείγμα μας είναι αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο. Όλο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή αλλάζει τα αιμοφόρα αγγεία των απογόνων, χωρίς όμως να γνωρίζουμε τις μακροπρόθεσμες συνέχειες.

Αυτό που ξέρουμε προς το παρόν είναι ότι θέτει τα παιδιά σε εξαπλάσιο κίνδυνο υπέρτασης», εξηγεί ο Δρ Εμρας Ρεξχατζ, κύριος συγγραφέας της μελέτης και διευθυντής Αρτηριακής Υπέρτασης και Ιατρικής Υψομέτρου στο ελβετικό πανεπιστήμιο.

Πάντως ο ειδικός σε θέματα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης, καθηγητής στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου, Αλαστερ Σατκλιφ, σημειώνει ότι για την υψηλή αρτηριακή πίεση των εφήβων ενδεχομένως να μην φταίει η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

«Τα παιδιά που αξιολογήθηκαν δεν ήταν αντιπροσωπευτική ομάδα και οι ερευνητές βασίστηκαν σε μια μόνο μέτρηση της αρτηριακής πίεσης. Ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη και θα πρέπει να γίνει πληθυσμιακή μελέτη πριν καταλήξουμε σε οριστικά συμπεράσματα». 

Πηγή: www.in.gr