Σοκολατένιο κέικ με νιφάδες βρώμης

Αν σου αρέσουν τα κέικ και λατρεύεις και τη σοκολάτα, αυτό το κέικ θα γίνει το αγαπημένο σου! Έχει νιφάδες βρώμης, φουντούκια και φρέσκα κεράσια. 

Και επειδή είναι τέλειο, το τρως λίγο-λίγο για να μην τελειώσει γρήγορα. Αν βέβαια τα καταφέρεις να είσαι εγκρατής! 

Υλικά

Για το κέικ

  • 75 γρ. νιφάδες βρώμης

  • 110 γρ. βούτυρο αγελαδινό

  • 300 γρ. φρέσκο γάλα

  • 250 γρ. καστανή ακατέργαστη ζάχαρη

  • 2 αυγά

  • 1/2 κουταλάκι κανέλα

  • 170 γρ. αλεύρι για όλες της χρήσεις

  • 1 κουταλάκι σόδα

  • 1/2 κουταλάκι baking powder

  • 4 κ.σ. 100% κακάο

Για τη γέμιση

  • 80 γρ. τριμμένα φουντούκια

  • 60 γρ. κουβερτούρα

  • 150 γρ. φρέσκο γάλα

  • 90 γρ. βούτυρο αγελαδινό

  • 125 γρ. καστανή ακατέργαστη ζάχαρη

Για το γλάσο

  • 125 γρ. κουβερτούρα

  • 75 γρ. φρέσκο γάλα

  • 45 γρ. βούτυρο αγελαδινό

  • 80 γρ. καστανή ακατέργαστη ζάχαρη

  • Φρέσκα φρούτα, όπως κεράσια ή φράουλες και μερικά ολόκληρα φουντούκια για το γαρνίρισμα.

Εκτέλεση

Βήμα 1ο: Ετοιμάζουμε το κέικ. Ζεσταίνουμε το γάλα μαζί με το βούτυρο και ρίχνουμε τη βρώμη να μουλιάσει. Τα αφήνουμε στην άκρη για μισή ώρα, ώστε να φουσκώσει η βρώμη καλά και να μην είναι σκληρή.

Σε ένα άλλο, μεγαλύτερο μπολ χτυπάμε με το μίξερ τη ζάχαρη και τα αυγά για μερικά λεπτά μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το αλεύρι, το κακάο, την κανέλα, το baking powder και τη σόδα κοσκινίζοντάς τα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα και προσθέτουμε το μείγμα με το γάλα, το βούτυρο και τη βρώμη.

Βουτυρώνουμε ένα μικρό σκεύος (περίπου 20Χ20 cm) και αδειάζουμε μέσα το μείγμα για το κέικ. Όσο πιο μικρό είναι το σκεύος, τόσο πιο ψηλό θα βγει το κέικ. Ψήνουμε πάνω κάτω αντιστάσεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 170–180 βαθμούς Κελσίου για 40 περίπου λεπτά αναλόγως το φούρνο. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει.

Βήμα 2ο: Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα με το βούτυρο και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά να λιώσει η ζάχαρη. Αφαιρούμε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέτουμε την κουβερτούρα.

Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Προσθέτουμε το φουντούκι και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. (Αν βιάζεστε, βάλτε το στο ψυγείο.)

Βήμα 3ο: Ετοιμάζουμε το γλάσο. Κάνουμε ακριβώς την ίδια διαδικασία με τη γέμιση. Απλώς δεν προσθέτουμε φουντούκια.

Βήμα 4ο: Και τώρα στήνουμε!!!!! Κόβουμε το κέικ οριζοντίως στη μέση. Τοποθετούμε τη βάση του σε πιατέλα που έχουμε εφαρμόσει 4 τεμ. λαδόκολλας. Απλώνουμε τη γέμιση.

Τοποθετούμε από πάνω το δεύτερο κομμάτι κέικ. Ρίχνουμε το γλάσο σοκολάτας και στρώνουμε με σπάτουλα να πάει παντού. Στην κορυφή του κέικ τοποθετούμε μερικά κεράσια και ολόκληρα φουντούκια. Τελειώνουμε πασπαλίζοντας με άχνη ζάχαρη.

Σημαντικές επισημάνσεις

Αν δείτε ότι το κέικ παραφουσκώνει και αρχίζει να ξεχειλίζει στην κορυφή σαν ηφαίστειο, χαμηλώστε λίγο τη θερμοκρασία του φούρνου σας. Για να ψηθεί ομοιόμορφα και να μη μείνει άψητο στην κορυφή, σκεπάστε με αλουμινόχαρτο τα σημεία που έχουν πάρει χρώμα και αφήστε ακάλυπτο το κέντρο του κέικ.

Πηγή: www.huffingtonpost.gr