Συμβουλές για τις δύσκολες γυναικείες μέρες

Οι «δύσκολες» μέρες της εμμήνου ρύσης επηρεάζουν για ολόκληρες μέρες κάθε μήνα την καθημερινότητα σχεδόν όλων των γυναικών. Το καλοκαίρι και ο συνδυασμός της θάλασσας, των υψηλών θερμοκρασιών και των υπαίθριων δραστηριοτήτων οδηγούν συνήθως σε εντονότερους πόνους περιόδου και ενοχλήσεις που στερούν στιγμές από τις διακοπές.

Ο κ. Παναγιώτης Χριστόπουλος, Μαιευτήρας - Γυναικολόγος, Ειδικός Γυναικολόγος Παίδων και Εφήβων, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Συντονιστής Παιδογυναικολόγων Ευρώπης, δίνει εννέα συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν να μειωθεί ή ακόμη και να «εξαφανιστεί» ο πόνος της περιόδου ώστε να απολαύσετε ξέγνοιαστα όλες τις ημέρες των διακοπών.

  • Μην αφήνετε το βρεγμένο μαγιό να στεγνώνει επάνω στο σώμα σας. Καλό θα είναι να έχετε μαζί σας είτε ένα δεύτερο μαγιό είτε ρούχα και εσώρουχα ώστε να αλλάξετε.

  • Προσπαθήστε να αποφεύγετε τις βουτιές σε πολύ κρύες θάλασσες. Ειδικά όταν είστε αδιάθετη, ο οργανισμός σας προσπαθεί να αποβάλει αίμα και το κρύο νερό συμβάλλει στη συστολή των αγγείων και κάθε άλλο παρά βοηθάει την κατάσταση.

  • Μην ξαπλώνετε κατευθείαν στην άμμο ή στα βότσαλα, ακόμα και αν βρίσκεστε σε ακτή που φαίνεται καθαρή. Φροντίστε να έχετε πάντα μαζί σας ψάθα και πετσέτα, αφού ο κίνδυνος από μια μόλυνση ελλοχεύει.

  • Καταπολεμήστε το φούσκωμα. Αποφύγετε τα βαριά γεύματα και το αλάτι. Οι μεγάλες ποσότητες φαγητού αυξάνουν το φούσκωμα που ούτως ή άλλως η περίοδος προκαλεί και οι αλατισμένες τροφές βοηθούν την κατακράτηση υγρών που κάνει πολλές γυναίκες να νιώθουν πρησμένες σε όλο τους το σώμα.

  • Καταναλώνετε τροφές όπως το λάχανο, το σπανάκι και το μπρόκολο. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, και αποδεδειγμένα μειώνουν τις κράμπες και ανακουφίζουν τα συμπτώματα της περιόδου.

  • Αποφύγετε τον καφέ. Κατά τη διάρκεια της περιόδου μπορεί να αυξήσει την ένταση και τους σπασμούς των μυών με αποτέλεσμα να επιδεινώσει την κατάστασή σας.

  • Πείτε «ναι» σε κανέλλα, δυόσμο και μέντα. Με τις καταπραϋντικές τους ιδιότητες, και τα τρία θα σας ανακουφίσουν σημαντικά τις «δύσκολες» μέρες.

  • Πίνετε άφθονο νερό. Φαίνεται μεν αντιφατικό αφού αισθάνεστε ήδη άβολα και φουσκωμένη. Πρέπει όμως να πίνετε για να μην αφυδατωθείτε, αφού χάνετε ήδη υγρά με γρήγορο ρυθμό.

  • Έχετε πάντα μαζί σας, κάποιο αναλγητικό σκεύασμα. Ο σωστός τρόπος λήψης παίζει σημαντικότατο ρόλο για την επιτυχία της αντιμετώπισης του πόνου. Είναι σημαντικό να ξεκινάτε τη λήψη των φαρμάκων όταν θα νιώσετε τους πρώτους πόνους ή και λίγο πριν. 

Πηγή: www.protothema.gr