Δημιουργικές διακοπές και τι να προσέξετε

Η καλύτερη και πολυαναμενόμενη εποχή του χρόνου είναι εδώ. Νήπια και μαθητούδια την περιμένουν επί μήνες. Λίγο πριν το τέλος, μετρούν τις ημέρες σα… μικροί φαντάροι! Επιτέλους, απελευθερώνονται από το πρωινό ξύπνημα και την υποχρέωση να πάνε στο σχολείο και να ακολουθήσουν το πρόγραμμα των εξωσχολικών δραστηριοτήτων. Επιτέλους, ώρα για το καλύτερο: ξεκούραση, παιχνίδι και χαρά!

Εμείς οι μεγάλοι, από την άλλη μεριά, θέλουμε το καλό τους και αγχωνόμαστε. Σπάμε το κεφάλι μας και προσπαθούμε–μανιωδώς, καμιά φορά- να μάθουν περισσότερα πράγματα, να αποκτήσουν δεξιότητες, να καλλιεργήσουν δυνατότητες. Κάνουμε, όμως, καλά ή σφάλουμε; Σε ποιες περιπτώσεις η τόσο της μόδας ‘’δημιουργική απασχόληση’’ είναι θετική και θεμιτή και σε πότε πιέζουμε, άθελά μας, τα παιδιά;

Για να είναι, λοιπόν, οι στιγμές όμορφες και ταυτόχρονα δημιουργικές, ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές:

  • Όσο κι αν δουλεύετε ή όχι, προσπαθήστε να ασχοληθείτε με τα παιδιά σας.

  • Προσαρμόστε τις δραστηριότητες στην ηλικία και το επίπεδο του παιδιού σας. Αν είναι νήπιο, μπορείτε να παίξετε μαζί του με εκπαιδευτικά και χαρούμενα επιτραπέζια παιχνίδια και να κάνετε μικρές χειροτεχνίες ή να ζωγραφίσετε. Προτείνονται ασφαλώς τα βιβλία με δραστηριότητες, που θα σας δώσουν ιδέες και θα σας βοηθήσουν να ασχοληθείτε.

  • Προσοχή όμως: επειδή είναι ευαίσθητη ηλικία και το μυαλό δεν έχει "πήξει", η ασχολία να μην ξεπερνάει τα τρία τέταρτα της ώρας, γιατί αλλιώς το παιδάκι θα σιχαθεί τη γνώση και αργότερα θα την αποστραφεί. Χρειάζεται ένα μέτρο.

  • Αν τα παιδιά σας είναι μεγαλύτερης ηλικίας, του δημοτικού, μπορείτε να παίξετε συνθετότερα παιχνίδια γνώσεων ή άλλα επιτραπέζια μυστηρίου. Μπορείτε να τα βάλετε στη διαδικασία της κατασκευής τρισδιάστατων κατασκευών, της δημιουργίας παζλ με πολλά κομμάτια. Ζητήστε βοήθεια στις δουλειές του σπιτιού (δε θα πάθουν τίποτα αν βοηθήσουν σε κάτι). Επίσης, προτείνονται τα λογοτεχνικά και τα βιβλία επαναλήψεων. Προκαλέστε τα παιδιά να διαβάσουν και να αποκτήσουν γνώση και εμπειρία.

  • Βγείτε μαζί τους μια βόλτα με το ποδήλατο στην παραλία ή σε κάποιο πάρκο της περιοχής σας, βγείτε για έναν απογευματινό περίπατο. Ταυτόχρονα, μπορείτε να συζητάτε μαζί του και έτσι θα καταφέρετε να μπείτε στον κόσμο του και να του εξηγήσετε κάποια ουσιαστικά πράγματα.

  • Τολμήστε να παίξετε μαζί του παιχνίδια με μπάλες, ρακέτες και γενικώς καλοκαιρινά παιχνίδια παραλίας. Η ζωή στην πόλη θα τους γίνει πιο υποφερτή.

  • Αν υπάρχουν παππούδες στο χωριό, μη διστάσετε να τα στείλετε εκεί. Είναι ό,τι καλύτερο! Επίσης, στείλτε το παιδί σας σε κάποιο ΚΔΑΠ (Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης), αφού το επιλέξετε προσεκτικά. Το ίδιο ισχύει και για τις κατασκηνώσεις.

  • Μην ξεχάσετε το πιο σημαντικό: να ακούσετε τα παιδιά σας και να μην τα καταπιέσετε. Ασχοληθείτε μαζί τους τόσο, ώστε να μην αφεθούν. Οι παιδικές ηλικίες είναι οι πιο ξέγνοιαστες, γι’ αυτό απαιτούν παιχνίδι και φροντίδα! 

Καλό και δημιουργικό καλοκαίρι!  

Μαριάννα Μπουρουτζή
Φιλόλογος
​mariannabou@yahoo.gr ​