Νέα μέθοδος υπόσχεται πρόληψη διαβήτη τύπου 1

Βρετανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι βρήκαν τρόπο να εμποδίσουν την εκδήλωση του διαβήτη τύπου 1 στα βρέφη που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Η βασική ιδέα είναι να εκπαιδεύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα του βρέφους δια της χορήγησης ινσουλίνης σε σκόνη, ώστε να αποκτήσουν δια βίου προστασία.

Η ινσουλίνη, ως γνωστόν, είναι μια ορμόνη που ελέγχει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Στην περίπτωση του διαβήτη τύπου 1, το πάγκρεας δεν παράγει ινσουλίνη, προκαλώντας υπερβολική αύξηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα, με συνέπεια την εκδήλωση σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα και τύφλωση.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης έχουν ήδη αρχίσει την επιλογή των γυναικών που θα συμμετάσχουν στη μελέτη, με στόχο να εντάξουν στο κλινικό δείγμα 30.000 βρέφη.

Γενικότερα η οικογένεια θα εκπαιδευθεί να χορηγεί ινσουλίνη σε μορφή πούδρας σε ημερήσια βάση στο βρέφος από την ηλικία των έξι μηνών μέχρι και τη συμπλήρωση του τρίτου έτους ζωής.

Θα υπάρχει και ομάδα σύγκρισης, όπου τα βρέφη θα λαμβάνουν πούδρα χωρίς καμιά δραστική ουσία.

Υπάρχει επίσης πρόγραμμα ιατρικών επισκέψεων για τον διαρκή έλεγχο της υγείας των παιδιών.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης κανείς δε θα γνωρίζει σε ποια ομάδα είναι το παιδί, ώστε τα αποτελέσματα που θα εξαχθούν να είναι αξιόπιστα.

Η έρευνα εστιάζει στα παιδιά με προδιάθεση να εκδηλώσουν διαβήτη τύπου 1, δηλαδή περίπου ένα στα 100 που είναι φορείς γονιδίων τα οποία τα θέτουν σε κίνδυνο νόσησης.

Η ανίχνευση της προδιάθεσης για ινσουλινο-εξαρτώμενο διαβήτη γίνεται εύκολα με ένα απλό αιματολογικό τεστ που γίνεται συνήθως στα νεογνά για τον εντοπισμό και άλλων παθολογικών καταστάσεων.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η από του στόματος χορήγηση ινσουλίνης σε μορφή πούδρας θα εκπαιδεύσει το ανοσοποιητικό σύστημα να ανέχεται την ινσουλίνη του ίδιου του οργανισμού και έτσι να προληφθεί η εκδήλωση του διαβήτη τύπου 1.

Προς το παρόν δεν υπάρχει τρόπος πρόληψης του συγκεκριμένου τύπου διαβήτη. 

Πηγή: www.in.gr