Γιατί οι γυναίκες παχαίνουν πιο εύκολα από τους άντρες

Η αλήθεια είναι ότι, παρά το γεγονός ότι από διάφορες μελέτες που έχουν γίνει, δείχνουν ότι οι άντρες φαίνεται να είναι περισσότερο απρόσεκτοι όσον αφορά τις διαιτητικές τους συνήθειες έναντι των γυναικών, εντούτοις διατηρούν χαμηλότερο βάρος από τις γυναίκες.

Είναι άλλωστε γνωστή η λαϊκή προτροπή «άφησε τον να φάει παραπάνω: είναι άντρας».

Οι λόγοι που οι άντρες εμφανίζουν σαφώς μικρότερα ποσοστά υπέρβαρου και παχυσαρκίας είναι ότι:

  • Οι θερμιδικές απαιτήσεις των αντρών είναι πολύ υψηλότερες έναντι των γυναικών.

  • Η μυϊκή μάζα και η φυσική δραστηριότητα των αντρών είναι πιο αυξημένες σε σχέση με τις γυναίκες. 

Σαφώς και σε αντίθεση με την παραπάνω εκδοχή, υπάρχουν γυναίκες που εμφανίζουν μεγαλύτερα επίπεδα φυσικής δραστηριοποίησης από αρκετές κατηγορίες αντρών.

Αντίθετα όμως και ως προς την πρώτη διαπίστωση, θα πρέπει να εξηγήσουμε τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει οι άντρες να έχουν υψηλότερες μεταβολικές απαιτήσεις.

Η φύση προφανώς επέλεξε τον άντρα ως το «ισχυρό» φύλο, αποδίδοντάς του τις αρμοδιότητες της έμπρακτης υποστήριξης της οικογενειακής προσφοράς και ασφάλειας.

Έτσι, φρόντισε να τον εξοπλίσει για τα κατάλληλα εφόδια, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο του με επιτυχία. Τα εφόδια αυτά δεν είναι άλλα από την ενίσχυση του αντρικού σώματος σε μυϊκή μάζα και κατά συνέπεια σε φυσική δύναμη, με στόχο να μπορεί να αντεπεξέλθει επαρκώς στις αναμφισβήτητες φυσικές αντιξοότητες που υπήρχαν τα παλαιότερα χρόνια, τις συνθήκες δηλαδή που επικρατούσαν όταν η φύση επέλεγε το ρόλο του.

Ο σκοπός αυτής της μικρής εισαγωγής είναι να προσπαθήσει να τεκμηριώσει τη διαφορά στη σύσταση της μάζας σώματος μεταξύ ανδρών και γυναικών, διότι φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο στην έκφραση των απαιτήσεων σε ενέργεια μεταξύ των δύο φύλων.

Είναι δεδομένο ότι ο μυϊκός ιστός είναι μεταβολικά ενεργός, κατά συνέπεια απαιτεί ενέργεια για τη διατήρησή του, σε αντίθεση με το λιπώδη. Όσο δηλαδή υψηλότερο ποσοστό μυϊκής μάζας έχει κάποιος, τόσο μεγαλύτερα ποσά ενέργειας (θερμίδες) χρειάζεται.

Έτσι οι γυναίκες με δεδομένη τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα που παρουσιάζει η σύσταση του σώματός τους, σε «μεταβολικά ανενεργό» λίπος (δεν καταναλώνει ενέργεια ο λιπώδης ιστός), είναι φυσιολογικό να παρουσιάζουν μικρότερες απαιτήσεις σε ενέργεια.

Πηγή: www.govastileto.gr