Εξωσωματική σε φυσικό κύκλο ή με φάρμακα;

Η εξωσωματική σε φυσικό κύκλο είναι πλέον ανάμεσα στις δυνατότητες και επιλογές που έχει ένα ζευγάρι που επιθυμεί την απόκτηση ενός παιδιού.

Η πρώτη εξωσωματική γονιμοποίηση, το 1978, πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια ενός φυσικού κύκλου, δηλαδή με τη λήψη του ωαρίου που αναπτύχθηκε φυσιολογικά.

Με την πάροδο των ετών η μέθοδος αυτή μετεξελίχθηκε στην κλασική εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF), όπου με τη χρήση σύγχρονων φαρμάκων διαφορετικής προέλευσης επιτυγχάνεται πολλαπλή παραγωγή ωαρίων με υψηλά ποσοστά κυήσεων.

Όμως ο συνδυασμός φυσικού κύκλου και εξωσωματικής (Natural cycle IVF) αποτελεί σήμερα μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική πρόταση.

Εξωσωματική γονιμοποίηση με φάρμακα

Κατά την εξωσωματική γονιμοποίηση τα ωάρια της γυναίκας γονιμοποιούνται σε εργαστηριακές συνθήκες και στη συνέχεια επανατοποθετούνται στο ενδομήτριο. Στόχος της θεραπείας είναι η επίτευξη εγκυμοσύνης με τη μεταφορά ενός ή περισσότερων εμβρύων στη μήτρα της μέλλουσας μητέρας.

Να σημειωθεί ότι υπάρχει η δυνατότητα κατάψυξης ωαρίων και εμβρύων σε διάφορες μορφές (π.χ. βλαστοκύστες), προεμφυτευτικής διάγνωσης (PGD/PGS), ποιοτικού ελέγχου εμβρύων, καθώς και επιλογή των ώριμων ωαρίων και εμβρύων.

Η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή αποτελεί ένα από τα πιο βασικά αίτια επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Τα τελευταία χρόνια σημαντικό μέρος της έρευνας αναπαραγωγής είναι επικεντρωμένο στη δημιουργία νέων φαρμακευτικών ουσιών με στόχο τη βελτίωση της πρόκλησης ωοθυλακιορρηξίας και την ελάττωση των παρενεργειών στις γυναίκες.

Σήμερα οι συνδυασμοί φαρμάκων που χρησιμοποιούνται αυξάνουν τα ποσοστά επιτυχών κυήσεων, είναι ασφαλή και δεν εμφανίζουν σημαντικές παρενέργειες.

Εξωσωματική γονιμοποίηση σε φυσικό κύκλο

Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται σε ειδικές κατηγορίες γυναικών (όπως σε γυναίκες με φτωχή ανταπόκριση στη φαρμακευτική αγωγή). Εφαρμόζεται επίσης σε περιπτώσεις αμιγώς ανδρικής υπογονιμότητας, σε περιπτώσεις όπου δεν επιτρέπεται η χρήση φαρμάκων λόγω προβλημάτων υγείας και όταν οι γυναίκες δεν επιθυμούν να πάρουν φάρμακα.

Κατά τη διάρκεια του φυσικού κύκλου το ενδομήτριο αναπτύσσεται και ωριμάζει με φυσικό τρόπο, κάτι το οποίο δε συμβαίνει στις περιπτώσεις πρόκλησης ωοθυλακιορρηξίας.

Σε κάποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται ο τροποποιημένος (modified) φυσικός κύκλος με τη χορήγηση μικρής δόσης φαρμάκων (κιτρική κλομιφένη). Ο φυσικός κύκλος περιορίζεται στη χρήση ενός και μόνο εμβρύου, δίνει όμως τη δυνατότητα πολλών κύκλων και σε συνδυασμό με την κρυοσυντήρηση ωαρίων και εμβρύων αποτελεί σημαντική επιλογή.

Να σημειωθεί ότι όσο αυξάνεται η ηλικία της γυναίκας μειώνεται η παραγωγή ωαρίων και η ποιότητά τους. 

Πηγή: www.shape.gr