Πώς να ανακάμψετε μετά από ένα μεγάλο γεύμα


Όταν φουσκώνετε μετά από ένα μεγάλο, χωρίς όρια, τραπέζι σε σημείο δυσφορίας, μπορεί να αναρωτιέστε πόση ώρα θα πάρει μέχρι να νιώσετε ξανά ανάλαφροι και υγιείς. Εδώ, οι διατροφολόγοι και άλλοι ειδικοί μας συμβουλεύουν για το τι χρειάζεται να κάνουμε για να ανακάμψουμε μετά από ένα επεισόδιο υπερφαγίας- χωρίς να πεινάσουμε ή να το παρακάνουμε με τη γυμναστική.

Βρείτε ξανά την ισορροπία στον οργανισμό σας με τους παρακάτω τρόπους:

Μην αυτομαστιγώνεστε και μην αυτοτιμωρείστε

Οι ενοχές και οι τύψεις δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα, αφού δεν οδηγούν καν σε υγιεινότερη διατροφή και σχετίζονται συχνά με συναισθηματικές διακυμάνσεις και υπερβολικές συμπεριφορές, όπως βουλιμικά επεισόδια. Το σίγουρο είναι ότι δεν μπορείτε να πάτε πίσω το χρόνο. Οπότε πείτε στον εαυτό σας να εστιάσει στο μέλλον και να κάνει υγιεινότερες επιλογές από εκείνη τη στιγμή και μετά.

Πηγαίνετε για έναν περίπατο

Αυτή η δραστηριότητα βοηθά το έργο της πέψης και πιθανότατα μειώνει το αποθηκευμένο λίπος στο σώμα σας. Μία έρευνα, μάλιστα, έδειξε ότι όταν τα υποκείμενα πήγαιναν για έναν ήρεμο περίπατο μετά από ένα λιπαρό γεύμα, μείωναν τη συγκέντρωση τριγλυκεριδίων μετά το γεύμα κατά περίπου 70% σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Απομακρύνετε τα περισσεύματα από μπροστά σας

Ενθαρρύνετε τους καλεσμένους σας να πάρουν μαζί τους τα περισσεύματα ή βάλετέ τα σε δοχεία/τάπερ και αποθηκεύστε τα κατευθείαν στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. Αυτές οι κινήσεις θα απομακρύνουν και τη σκέψη σας από το υπόλοιπο φαγητό, αλλά και την εύκολη πρόσβασή σας σε αυτό για τις επόμενες τουλάχιστον ώρες. Σε περίπτωση που τα αποθηκεύσετε στο ψυγείο, χωρίστε τα σε μικρές μερίδες, καθώς με αυτό τον τρόπο ελέγχετε τις μερίδες που πρόκειται να καταναλώσετε.

Βελτιώστε το επόμενό σας γεύμα

Αν το παρακάνατε με τις θερμίδες στο ένα γεύμα, ετοιμάστε ένα ελαφρύτερο επόμενο γεύμα, αλλά με στόχο και πάλι να χορτάσετε. Για να το πετύχετε αυτό, γεμίστε το μισό σας πιάτο με λαχανικά και το υπόλοιπο με άπαχη πρωτεΐνη.

Καταγράψτε τις θερμίδες για τις επόμενες μέρες

Καταγράψτε το διατροφικό σας πρόγραμμα σε μια εφαρμογή για smartophone ή σε ένα ημερολόγιο για τις επόμενες μέρες μέχρι να επανέλθετε στη διατροφική σας ρουτίνα. Μία έρευνα έδειξε ότι ο αυτοέλεγχος και η αυτοπειθαρχία κατά τη διάρκεια των γιορτών βοήθησαν τους συμμετέχοντες να μειώσουν κατά πολύ τα παραπανίσια κιλά.

Ηρεμήστε το στρες σας με λίγη yoga

Ο οργανισμός σας βρίσκεται σε κατάσταση σοκ μετά από ένα μεγάλο γεύμα. Η yoga μπορεί να βοηθήσει στην ενεργοποίηση του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος, εκείνο που μειώνει την αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό ρυθμό και χαλαρώνει τα νεύρα του στομάχου. Η εξάσκηση της yoga έχει επίσης αποδειχθεί ότι αυξάνει την απόκριση των ορμονών της θετικής διάθεσης και της χαράς, όπως η σεροτονίνη και η ωκυτοκίνη. Τέλος, σε έρευνα παρατηρήθηκε ότι η yoga (και συγκεκριμένα η Iyengar) βοήθησε στη μείωση των συμπτωμάτων του ευερέθιστου εντέρου, όπως στον κοιλιακό πόνο, στην κόπωση, στη δυσκοιλιότητα και σε άλλα πεπτικά ζητήματα.

Προγραμματίστε λίγη έντονη γυμναστική

Μεγιστοποιήστε την καύση θερμίδων κάνοντας ασκήσεις μέτριας ή υψηλής έντασης- θα αυξήσουν τον μεταβολισμό σας για 12-14 ώρες μετά τη γυμναστική. Επιλέξτε 15 επαναλήψεις από καθίσματα, πιέσεις των ώμων, πουσάπς, αντίστροφων κοιλιακών και προβολών. Επαναλάβετε για μία ή δύο φορές την ίδια σειρά ασκήσεων. 

Πηγή: www.enallaktikidrasi.com