Θηλασμός και εργαζόμενη μητέρα

Η ζωή με το μωρό στο σπίτι μπορεί να είναι γεμάτη ευτυχισμένες στιγμές και χαρούμενες ημέρες, αλλά σίγουρα έχει και μικρά… εμπόδια. Ένα από αυτά, για παράδειγμα, είναι η επιστροφή στη δουλειά μετά την άδεια λοχείας. Αυτό σημαίνει, πως θα χρειαστεί να αφήσεις το μικρό σου στο σπίτι για να γυρίσεις στην εργασία σου σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μετά τη γέννησή του;

Τι κάνεις, λοιπόν, όταν το μωρό θηλάζει αποκλειστικά και δεν θέλεις να διακόψεις αυτή την πρακτική; Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης σε συμβουλεύει πώς θα συντηρείς το μητρικό γάλα για το παιδί σου, ακόμη και όταν εσύ λείπεις από το σπίτι:

Είναι σε όλους γνωστό ότι τα μεγάλα οφέλη του μητρικού γάλακτος μπορεί μια μητέρα να τα προσφέρει στο μωρό της κάλλιστα μέχρι την ηλικία των δύο ετών. Φυσικά, μετά την ηλικία των έξι μηνών προστίθενται και άλλες τροφές στην καθημερινή διατροφή των παιδιών, όπως κρέας, χόρτα και άλλα. Παρ’ όλα αυτά, ορισμένες μητέρες είναι υποχρεωμένες να απουσιάζουν από το σπίτι, όταν πρέπει να εργαστούν είτε με μειωμένο, είτε με πλήρες ωράριο.

Ακόμη, όμως, και σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει τρόπος να συνεχίσει το μωρό να απολαμβάνει το μητρικό γάλα, έστω και με μπιμπερό. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται “τράπεζα μητρικού γάλακτος στο σπίτι”.

Τηρώντας τους κανόνες υγιεινής της συλλογής του γάλακτος από τον μαστό της μαμάς, καθώς και της συντήρησής του στο ψυγείο, θα μπορούσε κάποιο άλλο άτομο στο σπίτι να ταΐσει το μωρό κατά την απουσία της βιολογικής τροφού.

Πώς θα καταφέρεις, λοιπόν, να πίνει το παιδί σου μητρικό γάλα όταν λείπεις;

  • Αν γενικά έχετε πολύ γάλα και σας “περισσεύει”, τότε θα μπορούσατε να αρχίσετε τη συλλογή του όποτε θέλετε. Όσο νωρίτερα, τόσο το καλύτερο. Διαφορετικά, 10-15 μέρες πριν τη έναρξη της εργασίας σας μπορείτε να αρχίσετε τη συλλογή του.

  • Την ώρα που θα απουσιάζετε, ο σύζυγος, η γιαγιά ή η babysitter θα βγάλουν το μπιμπερί με το γάλα από το ψυγείο, θα το ζεστάνουν σε ένα κατσαρολάκι με χλιαρό νερό και θα το δώσουν στο μωρό.
Ο εξοπλισμός που θα χρειαστείτε:

  • Έναν βραστήρα για την αποστείρωση

  • Πολλά μικρά μπιμπερό, που εφόσον πρόκειται να μπουν στην κατάψυξη θα πρέπει να είναι πλαστικά για να μην σπάσουν

  • Δύο πλαστικά μπολ

  • Ένα θήλαστρο ηλεκτρικό ή χειροκίνητο

  • Λαβίδα

Πώς γίνεται η αποστείρωση:

  • Σαπούνιζετε πολύ καλά όλα τα σκεύη

  • Τα αποστειρώνετε μέσα στον βραστήρα

  • Τη λαβίδα την αποστειρώνετε σε ένα ξεχωριστό κατσαρολάκι

  • Τα ξεβγάζετε πολύ καλά με άφθονο νερό

Πώς γίνεται η συλλογή του μητρικού γάλακτος:

  • Πλένετε τα χέρια σας

  • Πλένετε το στήθος σας με νερό και ουδέτερο σαπούνι

  • Ξεβγάζετε το στήθος με άφθονο νερό

  • Αφήνετε το στήθος ακάλυπτο λίγα λεπτά για να στεγνώσει

  • Αρχίζετε τη συλλογή του γάλακτος

  • Με τα χέρια κάνετε ένα ελαφρύ μασάζ στο στήθος

  • Η κίνηση να γίνεται από τη βάση των πλευρών προς την κορυφή της θηλής

  • Σε λίγο αρχίζουν να τρέχουν οι πρώτες σταγόνες

  • Αφήστε τις πρώτες σταγόνες να πέσουν

  • Αρχίζετε να ρίχνετε το γάλα στο πλαστικό μπολ ή κατευθείαν μέσα στο μπιμπερό

Πώς γίνεται η σωστή συντήρηση:

  • Αν χρησιμοποιηθεί σε λιγότερο από 24 ώρες, το βάζετε στη συντήρηση στους 4 βαθμούς Κελσίου.

  • Αν χρησιμοποιηθεί από 24 ώρες έως τέσσερις μήνες, μπαίνει στην κατάψυξη στους -18 έως -20 βαθμούς Κελσίου.
Πώς γίνεται η απόψυξη:

  • Το βγάζετε από την κατάψυξη

  • Το αφήνετε να ξεπαγώσει λίγο σε θερμοκρασία δωματίου

  • Ύστερα το ζεσταίνετε σε ένα κατσαρολάκι με χλιαρό νερό ή στο ειδικό θερμαντήρα

  • Το βάζετε μέσα στο μπιμπερό και το δίνετε στο μωρό 

Πηγή: www.tlife.gr