Τι να προσέξετε στη φροντίδα του νεογέννητου

Το πρώτο διάστημα με το νεογέννητο στο σπίτι φαντάζει βουνό, μιας και όλα είναι καινούρια. Ίσως το πιο δύσκολο και απαιτητικό κομμάτι είναι η φροντίδα του και γι'αυτό καταγράφουμε όσα πρέπει να γνωρίζετε:

  • Το νεογέννητο παιδί πρέπει να τρώει περίπου ανά τρίωρο. Για να διαπιστώσετε εμπειρικά ότι πίνει όσο γάλα έχει ανάγκη, προσέξτε αν σε καθημερινή βάση του αλλάζετε 5-6 φορές πάνα.

  • Να περιμένετε ότι θα κοιμάται πολλές ώρες, αλλά με διακοπές για διαφορετικό κάθε φορά λόγο. Προετοιμαστείτε λοιπόν ότι δε θα ξεκουράζεστε.

  • Καλό να μη βγαίνετε μαζί του από το σπίτι χωρίς σοβαρό λόγο και να μην το εκθέτετε σε χώρους με πολλά μικρόβια, αφού δεν έχει αναπτυχθεί το ανοσοποιητικό του σύστημα. 

  • Μην ξεχνάτε να πλένετε τα χέρια σας, πριν έρθετε σε επαφή με το μωράκι σας. Το ίδιο ισχύει και για τους επισκέπτες.

  • Δώστε μεγάλη προσοχή στο μαλακό σημείο στο κεφαλάκι του. Δεν πρέπει να το αγγίζετε μέχρι να σκληρύνει και, αν δεν μπορείτε να το αποφύγετε, να το κάνετε με μεγάλη προσοχή.

Φυσικά υπάρχουν πολλά περισσότερα γύρω από το κομμάτι της φροντίδας του μωρού, όπως η διαδικασία αλλαγής πάνας, το μπάνιο, ο καθαρισμός του αφαλού κτλ. τα οποία έχουμε αναλύσει διεξοδικά σε παλαιότερα άρθρα. Και βέβαια οτιδήποτε άλλη απορία προκύψει για τη φροντίδα, απευθύνεστε χωρίς δεύτερη σκέψη στον παιδίατρο.