Όταν το παιδί δε θέλει να επιστρέψετε σπίτι

Δεν υπάρχει γονιός που να μην έχει βιώσει την πεισματική άρνηση του παιδιού όταν φτάνει η ώρα να φύγουν από κάπου που περνάει καλά. Άραγε τι μπορείτε να κάνετε σε τέτοιες περιπτώσεις;

  • Μπείτε στη θέση του για να κατανοήσετε τη σχεδόν μόνιμη άρνησή του. Είναι σε τέτοιο αναπτυξιακό στάδιο που δεν έχει την ωριμότητα να αυτοπειθαρχήσει. Στο δικό του μυαλουδάκι από τη στιγμή που περνάει καλά, πρέπει να μείνει όσο θέλει.
  • Να ενημερώνετε το παιδί πόσο περίπου θα διαρκέσει η βόλτα. Κι αν είναι σε τέτοια ηλικία που δεν ξέρει την ώρα, δείξτε του στο ρολόι σας πού θα είναι οι δείκτες όταν θα γυρίσετε σπίτι.
  • Καλό είναι μη λέτε στο παιδί τελευταία στιγμή ότι θα φύγετε. Ενημερώστε το έγκαιρα για να προετοιμαστεί ψυχολογικά ότι η ώρα της διασκέδασης θα λάβει σύντομα τέλος. Σίγουρα θα το πάρει καλύτερα σε σχέση με την ανακοίνωση της τελευταίας στιγμής.
  • Μέχρι να αρχίσετε να βλέπετε ότι η κατάσταση βελτιώνεται έστω και ελαφρώς, φροντίστε κατά την επιστροφή σας στο σπίτι να του παίρνετε κατά περίπτωση ένα δωράκι συμβολικής αξίας ή να του επιτρέπετε να καταπιάνεται με δραστηριότητες που το ευχαριστούν όποτε είναι εφικτό.