Διατροφικά μυστικά για τέλειο δέρμα

Αγοράζουμε εκατοντάδες διαφορετικά προϊόντα για να καταφέρουμε να κάνουμε το δέρμα μας να φαίνεται υγειές κι όμορφο. Το αποτέλεσμα είναι να ξοδεύουμε πάρα πολλά χρήματα για να καλύψουμε τις ατέλειες του προσώπου μας. Στόχος θα πρέπει να είναι να απαλλαγούμε από αυτές κι όχι να τις κρύβουμε. Υπάρχει τρόπος. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να συμπεριλάβετε κάποιες τροφές στη διατροφή σας.

Καφέ κηλίδες

Αιτίες: Η υπερχρωματοποίηση μπορεί να είναι ένας δείκτης ανεπάρκειας βιταμινών, ιδιαίτερα της Β12. Οι τροφές ζωικής προέλευσης είναι πλούσιες σε αυτή τη βιταμίνη. Αλλά είναι δυνατόν να απαλλαγείτε από αυτές τις κηλίδες , ακόμη κι αν δεν τρώτε κρέας. Αρκεί να ακολουθείτε μια σωστή διατροφή.

Τι πρέπει να κάνετε: Οι βιταμίνες C και E και τα αντιοξειδωτικά όπως το εκχύλισμα ελαϊκού οξέος και των σπόρων σταφυλιού μπορούν να σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από τις κηλίδες αυτές. Μπορείτε να βρείτε αυτά τα χρήσιμα στοιχεία σε μεγάλες ποσότητες σε εσπεριδοειδή, φράουλες, ακτινίδια, ντομάτες και ρόδια.

Η χρωστική ουσία των κηλίδων γίνεται πιο ορατή εάν μείνετε πολλή ώρα κάτω από τον ήλιο. Για να προστατεύσετε το δέρμα σας από τις υπεριώδεις ακτίνες, προτιμείστε τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά: μούρα, γκρέιπφρουτ, ανανά, δαμάσκηνα, λάχανα Βρυξελλών, λάχανο, πιπεριές τσίλι και σπανάκι.

Λιπαρή επιδερμίδα

Αιτίες: Είναι αποδεδειγμένο ότι τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη αυξάνουν την παραγωγή των σμηγματογόνων αδένων. Ως αποτέλεσμα, παράγουν περισσότερο έλαιο στο δέρμα.

Τι πρέπει να κάνετε: Τα καλλυντικά σας σώζουν μόνο προσωρινά από τη λιπαρότητα, ενώ μια δίαιτα πλούσια σε βιταμίνη Α μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα παραγωγής του σμίγματος. ΕΒάλτε στο μενού μάνγκο, καρότα, κρόκο αυγού, αποξηραμένα βερίκοκα, σπανάκι και γλυκοπατάτες.Θα πρέπει να μειώσετε την πρόσληψη τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Να τρώτε λοιπόν λιγότερο λευκό ψωμί, πατάτες και μακαρόνια από μαλακό σιτάρι.

Ακμή

Αιτίες: Η διατροφή με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι και πάλι η αιτία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι που έχουν λιπαρό δέρμα έχουν προβλήματα ακμής πιο συχνά. Οι σμηγματογόνοι αδένες γίνονται πιο ενεργοί κι έτσι μπλοκάρονται οι πόροι όπου τα βακτήρια αναπαράγονται ταχύτερα και προκαλούν φλεγμονή.

Τι πρέπει να κάνετε: Μια ειδική διατροφή μπορεί να σας βοηθήσει με το πρόβλημα της ακμής. Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να τρώτε περισσότερα τρόφιμα με πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που καταπραΰνουν τη φλεγμονή. Τρώτε φρούτα, λαχανικά, καρύδια, λιναρόσπορους, φύκη και θαλασσινά.

Ξηρό δέρμα

Αιτίες: Η ξηρότητα του δέρματος υποδηλώνει τόσο έλλειψη χοληστερόλης όσο και περίσσευμα βιταμίνης Ε στο σώμα σας. Η πρώτη αιτία ισχύει κυρίως για τους χορτοφάγους, καθώς οι μεγαλύτερες πηγές χοληστερόλης είναι τα ψάρια και το κρέας.

Τι πρέπει να κάνετε: Αυξήστε τη συγκέντρωση μονοακόρεστων λιπαρών οξέων στη διατροφή σας. Αφομοιώνονται καλύτερα όχι όταν τρώτε λιπαρές τροφές και συμπληρώματα διατροφής αλλά όταν τρέφεστε με προϊόντα όπως φασόλια, αυγά, σόγια, αβοκάντο, φιστίκια και άλλα είδη ξηρών καρπών.

Εάν δεν είστε χορτοφάγος, προσπαθήστε να τρώτε κρέας και ψάρι τακτικά. Οι καλύτερες επιλογές είναι ο σολομός, το σκουμπρί και η πέστροφα.

Ρυτίδες

Αιτίες: Το αλκοόλ προκαλεί αφυδάτωση, γεγονός που οδηγεί στην εμφάνιση ρυτίδων. Η ζάχαρη μπορεί να είναι ένας άλλος λόγος για την πρόωρη γήρανση του δέρματος. Η γλυκόζη που περιέχει η ζάχαρη καταστρέφει το δέρμα σας.

Τι πρέπει να κάνετε: Τα αντιοξειδωτικά μπορούν να κάνουν το δέρμα σας νεότερο. Οι Σουηδοί καταναλώνουν πολλά φυλλώδη λαχανικά, σπανάκι, σπαράγγια, σέλινο, μελιτζάνες, σκόρδο και κρεμμύδια. Αλλά δεν τρώνε σχεδόν καθόλου κόκκινο κρέας, ζάχαρη, βούτυρο, μαργαρίνη, γάλα κι άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια

Αιτίες: Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι οι μαύροι κύκλοι γύρω από τα μάτια είναι μόνο ένας δείκτης έλλειψης ύπνου. Μπορούν να είναι ένα σύμπτωμα σοβαρής ασθένειας, όπως μιας αλλεργίας ή κάποιας τροφικής δυσανεξίας που οδηγεί σε φλεγμονή και σκουραίνει την περιοχή
γύρω από τα μάτια.

Τι πρέπει να κάνετε: Κάντε τεστ για πιθανή δυσανεξία σε κάποιες τροφές. Εάν δεν είστε αλλεργικοί, οι μαύροι κύκλοι μπορεί να είναι ένα σημάδι αφυδάτωσης. Πίνετε αρκετό νερό και μην πίνετε πολύ καφέ. Θα πρέπει επίσης να συμπεριλάβετε τρόφιμα που περιέχουν σίδηρο. Αυτά τα τρόφιμα αυξάνουν τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης. Έτσι τρώτε περισσότερο κόκκινο κρέας, τόνο, κρόκους αυγών, και φαγόπυρο. 

Πηγή: www.omorfamystika.gr