Ασκήσου για να γίνεις πιο έξυπνη!

Πιθανώς ήδη ξέρεις ότι η άσκηση είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της μυϊκής δύναμης. Κρατά την καρδιά σου ισχυρή, σε βοηθά να διατηρήσεις ένα υγιές σωματικό βάρος και προλαμβάνει χρόνιες ασθένειες, όπως ο διαβήτης.

Η άσκηση, επίσης, μπορεί να σε βοηθήσει να αυξήσεις τις δεξιότητες της σκέψης σου και υπάρχουν πολλές έρευνες, που το υποστηρίζουν.

Η άσκηση ενισχύει τις δεξιότητες μνήμης και της σκέψης σου, άμεσα και έμμεσα. Δρα άμεσα στο σώμα, καθώς βοηθάει στον έλεγχο της αντίστασης στην ινσουλίνη και τη φλεγμονή του οργανισμού, ενισχύει την παραγωγή αυξητικών παραγόντων - χημικές ουσίες, που επηρεάζουν την ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο, ενισχύουν την αίσθηση της αφθονίας, την επιβίωση και τη γενική υγεία των νέων εγκεφαλικών κυττάρων.

Επιδρά άμεσα στον εγκέφαλο. Πολλές μελέτες έχουν υποθέσει ότι μέρη του εγκεφάλου, όπως η σκέψη και η μνήμη, είναι μεγαλύτερες σε όγκο σε αυτούς, που ασκούνται, σε σχέση με αυτούς, που δεν το κάνουν. Ο καθηγητής νευρολογίας, Δρ. Scott McGinnis, στο Harvard Medical School, έχει επισημάνει: «Ακόμα πιο συναρπαστική είναι η διαπίστωση ότι η συμμετοχή σε ένα πρόγραμμα τακτικής άσκησης μέτριας έντασης, πάνω από έξι μήνες ή ένα χρόνο, συνδέεται με την αύξηση του όγκου των επιλεγμένων περιοχών του εγκεφάλου».

Η άσκηση μπορεί να ενισχύσει τη μνήμη και τη σκέψη έμμεσα, με τη βελτίωση της διάθεσης και του ύπνου, καθώς και να συμβάλει στη μείωση του στρες και του άγχος. Προβλήματα σε αυτές τις περιοχές συχνά συμβάλλουν στην πρόκληση γνωστικής δυσλειτουργίας.

Ποια, όμως, άσκηση είναι η καλύτερη για την υγεία του εγκεφάλου; Δεν γνωρίζουμε την απάντηση στο ερώτημα αυτό, γιατί σχεδόν όλες οι έρευνες μέχρι σήμερα έχουν εστιάσει στο περπάτημα. Είναι πιθανό, όμως, ότι και άλλες μορφές αερόβιας άσκησης έχουν παρόμοια οφέλη.

Μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Γηριατρικής Εταιρείας, διαπίστωσε ότι το tai chi έχει τη δυνατότητα να ενισχύει τη γνωστική λειτουργία σε ενήλικες, με έμφαση στη σφαίρα της εκτελεστικής λειτουργίας, όπως ο σχεδιασμός, η μνήμη εργασίας, η προσοχή, η επίλυση προβλημάτων, και η λεκτική συλλογιστική. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι το tai chi επικεντρώνεται σε αργές κινήσεις, απαιτεί εκμάθηση και απομνημόνευση, νέες δεξιότητες και πρότυπα κίνησης.

Η καλύτερη επιλογή είναι να σου γίνει η άσκηση μια συνήθεια, την οποία θα ακολουθείς, όπως όταν λαμβάνεις ένα φάρμακο. Με δεδομένο ότι αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι παίρνει περίπου έξι μήνες μέχρι να αποκομίσεις τα γνωστικά οφέλη της άσκησης, πρέπει να είσαι υπομονετική μέχρι να δεις τα πρώτα αποτελέσματα, και στη συνέχεια να ασκείσαι για όλη σου τη ζωή.

Στόχος είναι η άσκηση σε μέτρια ένταση - όπως το ζωηρό περπάτημα - για 150 λεπτά την εβδομάδα. Ξεκίνησε με λίγα λεπτά την ημέρα, και αύξησε το χρόνο από πέντε ή 10 λεπτά κάθε Σαββατοκύριακο, μέχρι να επιτύχεις τον τελικό στόχο σου.

Πηγή: www.lifeguide.gr