Κάνε το σεξ καλύτερο όσο μεγαλώνεις


Λένε ότι το πιο σημαντικό σεξουαλικό όργανο της γυναίκας είναι το μυαλό της, αλλά δεν πρέπει να υποτιμάμε το ρόλο, που παίζει το σώμα της γυναίκας, όσο περνούν τα χρόνια. Η σεξουαλικότητα της γυναίκας είναι πιο πολύπλοκη από αυτή του άνδρα και εξαρτάται από ψυχολογικές και από βιολογικές επιδράσεις.

Η ικανοποίηση στο σεξ είναι ένα κεφάλαιο, το οποίο - στο πέρασμα του χρόνου - εξαρτάται από διάφορους παράγοντες: Tην επιθυμία, τη διέγερση, την απουσία πόνου και την ικανότητα να φθάσεις σε οργασμό.

Όταν διαπιστωθεί ότι το σεξ δεν είναι τόσο απολαυστικό, όσο στο παρελθόν, είναι πολύ σημαντικό να μιλήσει η γυναίκα με το γιατρό της, επειδή μπορεί να της προσφέρει βοήθεια με πολλούς τρόπους και να γίνει και πάλι το σεξ απόλαυση. Τα αίτια είναι διαφορετικά για κάθε μία και οι λύσεις είναι εξατομικευμένες.

Το πιο σημαντικό είναι να εντοπιστεί ο λόγος, που δεν την ικανοποιεί το σεξ, ή γιατί δεν υπάρχει ενδιαφέρον για την ερωτική πράξη.

Βοηθώντας τη διέγερση και τον οργασμό

Παράγοντες, που συχνά επιδρούν στη λίμπιντο, είναι:


Ελαττωμένα επίπεδα ορμονών. Στις γυναίκες, τα οιστρογόνα και η τεστοστερόνη επηρεάζουν τη διάθεση για σεξ. Τα επίπεδα των οιστρογόνων μειώνονται κατακόρυφα κατά την εμμηνόπαυση, ενώ η τεστοστερόνη ελαττώνεται πιο σταδιακά, όσο περνούν τα χρόνια. Σε περιπτώσεις ιατρογενούς εμμηνόπαυσης (αφαίρεση των ωοθηκών ή καταστολή της λειτουργίας τους), οι γυναίκες βιώνουν δραματική πτώση της επιθυμίας για σεξ. Αν και η ορμονική θεραπεία υποκατάστασης μπορεί να βοηθήσει, η χρήση της πρέπει να αποφασιστεί με βάση τη γενική επίδραση στην υγεία της γυναίκας.

Δυσπαρεύνια (πόνος κατά την επαφή): Επηρεάζει περίπου 50% των γυναικών στην εμμηνόπαυση. Είναι η συχνότερη αιτία αποφυγής του σεξ και οφείλεται κυρίως σε:

  • Ατροφία του κόλπου. Όταν τα επίπεδα οιστρογόνων κατακρημνίζονται κατά την εμμηνόπαυση, το δέρμα του κόλπου ατροφεί, χάνει την ελαστικότητά του και τη λίπανσή του. Η ξηρότητα του κόλπου είναι ιδιαίτερα ενοχλητική κατά την επαφή και συνοδεύεται από αίσθημα καύσου και φαγούρας. Αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με τη χρήση τοπικών οιστρογόνων και λιπαντικών ουσιών.
  • Φλεγμονές. Κολπίτιδες και κυστίτιδες, αλλά και δερματικές παθήσεις, όπως το έκζεμα, μπορεί να συνοδεύονται από πόνο κατά την επαφή. Η άμεση αντιμετώπισή τους αυξάνει την απόλαυση του σεξ.
  • Κατάθλιψη. Η συχνότητά της αυξάνεται στη μέση ηλικία και επηρεάζει αποφασιστικά τη διάθεση για σεξ. Η αντιμετώπισή της μπορεί να αποκαταστήσει και την επιθυμία για σεξουαλική επαφή.
  • Φαρμακευτική αγωγή. Τα αντιυπερτασικά και τα αντικαταθληπτικά φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν τη δυνατότητα επίτευξης οργασμού. Με την αλλαγή του φαρμάκου είναι πιθανό να αποκατασταθεί το πρόβλημα.
  • Ασθένειες. Θεραπείες για τον καρκίνο ή άλλες σοβαρές παθήσεις μπορεί να ελαττώσουν τη σεξουαλική επιθυμία. Ασθένειες, που επηρεάζουν τη ροή του αίματος και τη λειτουργία των νεύρων, όπως ο διαβήτης, οι νεφροπάθειες, οι καρδιοπάθειες και η σκλήρυνση κατά πλάκας, μπορούν να επηρεάσουν την ανταπόκριση στο σεξ.
  • Άγχος. Η πίεση στη δουλειά, οι οικογενειακές υποχρεώσεις, η έλλειψη προσωπικού χώρου και οι ανησυχίες για τα παιδιά ή για τους ηλικιωμένους γονείς ελαττώνουν τη σεξουαλική επιθυμία. Η διαχείριση του άγχους αυξάνει την απόλαυση του σεξ.
  • Προβλήματα στη σχέση. Αν αισθάνεσαι ότι απομακρύνεσαι από τον σύντροφό σου, λογικό είναι να μην έχεις διάθεση για σεξ.
  • Αλκοόλ: Ένα ποτήρι κρασί μπορεί να ενισχύσει τη λίμπιντο, αλλά η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να δυσκολέψει τον οργασμό. 
Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι διάφορες μέθοδοι, όπως το μασάζ με έλαια στη γενετήσια περιοχή και η χρήση σεξουαλικών βοηθημάτων μπορούν να συμβάλλουν στο να είναι πιο απολαυστικό το σεξ.

Είναι σημαντικό να μιλάς στο γιατρό σου για τα προβλήματα, που αντιμετωπίζεις στο σεξ με την πάροδο του χρόνου, γιατί η λύση μπορεί να είναι απλή. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τους άνδρες, που θα πρέπει να απευθυνθούν αρχικά σε ουρολόγο.

Να θυμάσαι: Το σεξ έχει σημαντικό ρόλο στην ποιότητα της ζωής σου, στην αυτοπεποίθηση και στην αυτοεκτίμηση. Επειδή τα αίτια είναι πάμπολλα, χρειάζεται εξατομικευμένη αντιμετώπισή τους.

Ιάκωβος Σούσης, Msc, FRCOG, Μαιευτήρας Γυναικολόγος
Ειδικός στη Γονιμότητα, συγγραφέας του Βιβλίου, Γίνε Γονιός, εκδ. Brainfoodmedia

Πηγή: www.lifeguide.gr