Μπήκες στα 40 και χάνεις την ισορροπία σου;


Οι ασκήσεις ισορροπίας μπορούν να σε βοηθήσουν στην πρόληψη των πτώσεων. Αυτός είναι ένας σοβαρός λόγος, για τον οποίο πρέπει να δουλέψεις από όταν είσαι νέος, ώστε να αυξήσεις τις δεξιότητες, οι οποίες έχουν να κάνουν με την ισορροπία σου.

Σε μια μελέτη του Χάρβαρντ, που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2016, στην Frontiers of Neurology, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι υπάρχει το αιθουσαίο σύστημα στο εσωτερικό του αυτιού (μέρος αυτού του συστήματος αποτελεί ο λαβύρινθος), που βοηθά στην ισορροπία και την κίνηση του σώματός σου, το οποίο αρχίζει να εξασθενεί στις αρχές της μέσης ηλικίας και επιδεινώνεται με το πέρασμα κάθε δεκαετίας.

Ερευνητές εξέτασαν 105 υγιείς ανθρώπους, ηλικίας 18 έως 80 ετών και μέτρησαν πόσο ευαίσθητοι ήταν σε διαφορετικά είδη κίνησης. Οι άνθρωποι ηλικίας από 40 ετών και άνω, οι οποίοι πέρασαν τυποποιημένα τεστ ισορροπίας, εμφάνισαν διαταραχές στο να αντιληφθούν σωστά όλες τις κινήσεις. Οι πιο ηλικιωμένοι εμφάνισαν μεγαλύτερη δυσκολία στο να περάσουν το τεστ.

Χρησιμοποιώντας πληροφορίες από άλλες μελέτες, οι ερευνητές εικάζουν ότι κάθε χρόνο χάνονται 150.000 άνθρωποι από πτώσεις, που σχετίζονται με προβλήματα κίνησης και ισορροπίας. Μην το βάζεις κάτω λοιπόν: Πάντα υπάρχει χρόνος για να βελτιώσεις την ισορροπία σου… ξεκίνησε άμεσα την εξάσκηση.  

Πηγή: www.lifeguide.gr